Lojthard: Čovječanstvo se kreće ka svijetu nadljudi

13:14, 26.03.2018.
Thumbnail

Neurohirurg Erik Lojthard sa Vašingtonskog univerziteta ističe da će u budućnosti ljudima biti ugrađivani mini-kompjuteri u mozak, te formirana vrsta nadljudi, koji će putem misli komunicirati među sobom i sa apartima.

Zahvaljujući konstantnoj minijaturizaciji, elektronike kompjutera postaju sve manje, pa će uskoro moći da se, bez većih problema, usade u mozak.

Lojthard navodi da će te "telepate" moći da prenose informacije drugim ljudima i aparatima koristeći umetke u mozgu.

"Pitanje je samo kada. Da li će do toga doći za deset ili sto godina. Riječ je o neizbježnom razvoju čovječanstva", navodi Lojthard, koji je napisao dva romana i jednu dramu "kako bi pripremio društvo za nadolazeće promjene".

S obzirom na brzinu kojom se tehnologija mijenja, nije nemoguće zamisliti da će za 20 godina sve što je sada u mobilnim telefonima biti smješteno u "zrnu riže".

"Uređaj te veličine mogao bi da se uklopi u ljudsku glavu na minimalno invazivan način, te bi mogao da vrši neophodne radnje potrebne da se formira mozak-kompjuter", navodi Lojthard, a prenose naučni portali.

Vlasnik "Tesle" Ilon Mask već razvija načine za povezivanje ljudi i kompjutera.

Projekat se zasniva na tehnologiji "neuronske čipke", a riječ je o sitnim elektrodama implantiranim u mozak. Preko njih bi se jednog dana mogle unositi i skidati misli iz mozga u kompjuter.

Mask smatra da će "neuronska čipka" moći da pomogne ljudima sa teškim moždanim povredama već za četiri godine, a za osam do deset godina ova tehnologija u stilu "Matriksa" biće dostupna svakome.

(Srna)