Ljuta paričica i đumbir zajedno suzbijaju rak!

13:38, 15.09.2016.
Thumbnail

Naučnici su dokazali da je, kada se ova dva jednjenja kombinuju, rizik za razvijanje tumora je najniži.

Prema naučnicima "Američkog društva hemičara", jedinjenja kapsaicin iz ljutih papričica i 6-gingerol iz đumbira, smanjuju rizik od raka pluća kada se zajedno koriste.

Istraživači već neko vrijeme znaju da đumbir i čili paprika sadrže puno zdravih materija, uključujući brojne antioksidanse, ali novi dokazi ukazuju da kada jedemo te namirnice zajedno, mogu da pomognu u prevenciji raka.

Naučnici vjeruju da ljute paprike u kombinaciji sa đumbirom mogu da pomognu u borbi protiv ove smrtonosne bolesti. Prethodne studije su tvrdile da kapsaicin, koji daje ljuti ukus, može da izazove rak. Ali, nova otkrića ukazuju da jedinjenje oporog ukusa iz đumbira, 6-ginergol, može da djeluje protiv potencijalno štetnih uticaja kapsaicina.

Dva ključna jedinjenja, kapsaicin i 6-gingerol, vežu se za isti receptor na ćelijama, isti onaj koji je povezan sa rastom tumora.

Tokom nekoliko nedelja, istraživači su hranili miševe koji su bili skloniji raku pluća sa ili samo sa kapsaicinom ili samo sa 6-gingerolom, ili kombinacijom ova dva jedinjenja.

Zaključili su da će miševi hranjeni samo kapsaicinom vrlo vjerovatno razviti tumore pluća. Sa druge strane, samo polovina miševa koji su bili hranjeni 6-gingerolom su razvili bolest.

Još niži procenat od samo 20 odsto miševa kojima su dali kapsaicin i 6-gingerol, razvili su rak pluća.

Buduće studije će se usredsrediti na to kako tačno jedinjenja djeluju da bi se smanjio rizik od raka.

Čili i đumbir su naširoko korišćeni začini, naročito u azijskoj kuhinji, a naučnici su dugo proučavali njihove potencijalne zdravstvene prednosti. Ipak, neka prošla istraživanja ukazuju na negativne zdravstvene efekte ovih začina.

Naime, naučnici su otkrili da ljudi koji su zavisni od začinjene hrane i čija je ishrana bogata kapsaicinom mogu da imaju veći rizik od raka želuca, pa treba paziti da se ne pretjeruje sa ovim začinima.