Ljudi opasniji od samovozećih automobila

07:25, 04.01.2018.
Thumbnail

Autonomna vozila su neizbježna budućnost automobilske industrije, a iako je ova tehnologija tek na svom začetku, već je jasno da najveći problem neće biti "kompjuteri" i tehnologija, nego ljudi.

Nedavno je jedan samovozeći Bolt napravio problem u saobraćaju, ali nije izazvao nesreću. Naime, automobil se 'zbunio' zbog previše prepreka, pa se zbog velikog broja parkiranih automobila i pješaka skoro zaustavio koliko je sporo išao. Na kraju je ljudski vozač morao da ga pomjeri. Međutim, radije bismo imali takve situacije u kojima se automobil sam zaustavi zbog konfuzije, nego da prođe kroz gomilu ljudi.

Dok se tehnologija samovozećih automobila još uvijek razvija, njeni protivnici kao glavni argument navode opasnost po učesnike saobraćaja, a srž tog argumenta je da mašina nikad neće biti sposobna da rješava probleme kao čovjek.

Međutim, već drugi put u tek nekoliko mjeseci u nesrećama u kojima su učestvovali samovozeći automobili glavni uzrok sudara nije bila greška u sistemu ili mana samovozeće tehnologije, nego čovjek.

Pogrešna procjena situacije, obična greška, često uslovljena prihvatanjem uobičajenih šablona vožnje, odnosno pravila na putu koja su mimo zakona, uzrokuju nesreće.

Tako je opet usljed ljudske greške stradao jedan samovozeći automobil, Chevy Bolt. U njega je San Francisku udario motocikl, a krivac je bio vozač koji je, srećom, prošao samo sa ugruvanim ramenom.

"Motocikl koji se nalazio između dva vozila u desnoj traci prešao je u srednju, okrznuo eksperimentalni samovozeći automobil, izgubio ravnotežu i pao. Mi naša vozila testiramo u izazovnim i nepredvidljivim okruženjima upravo zbog toga što ćemo tako postići bolju i bezbjedniju tehnologiju autonomnih vozila. U ovom slučaju, motociklista je prešao u našu traku prije nego što je to bilo bezbjedno", navodi se u saopštenju kompanije "Cruise Automotion" (CA), u čijem je vlasništvu oštećeni Chevy Bolt.

Bolt se kretao brzinom od svega 19,3 km/h, a motocikl 27,3 km/h. Direktor CA Kajl Vot je istakao da je San Francisko idealna lokacija za testiranje ovih automobila zbog teških situacija koje su čak 46 puta češće nego na drugim mjestima gdje se takođe testiraju autonomna vozila.

Od septembra je u Kaliforniji registrovano 14 incidenata u kojima su učestvovali samovozeći automobili.

(b92)