Ljubica Jandrić za ATV: Vakcinacija jedina zaštita od morbila

23:30, 15.03.2018.
Thumbnail

Gost večernjih vijesti ATV-a bila je Ljubica Jandrić, načelnik Službe za epidemiologiju pri Institutu za javno zdravstvo RS. Tema razgovora bila je epidemija morbila, a posebno zadnji slučajevi oboljelih u Istočnom Sarajevu.

"Mi smo šestog marta imali dva potvrđena slučaja oboljelih od morbila od kojih je jedno bilo iz Istočnog Sarajeva i jedan slučaj iz Vlasenice. Dom zdravlja je prijavio epidemiju, tako da možemo reći da su ukupno u Istočnom Sarajevu u epidemiji oboljele četiri osobe i imamo još jedno dijete iz Vlasenice. Dakle, u Republici Srpskoj ukupno sada imamo pet oboljelih", kaže Jandrićeva.

Podsjeća da je  Institut nakon pojave epidemije u Srbiji svim domovima zdravlja uputio dopis o trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Svi su domovi zdravlja dobili instrukcije kako da se ponašaju i da se od pacijenata uzima uzorak da se provjeri da li se radi o morbilima.

"Osim toga provjeravali su se kartoni djece o vakcinaciji. Dužnost je svih zdravstvenih radnika da u razgovoru sa roditeljima vakcinišu djecu. Jedina sigurna preventivna mjera da ne dođe do širenja epidemije je vakcinisanje djece", objašnjava Jandrićeva.

Govoreći o pojavi lobija koji zagovaraju bojkotovanje vakcinacije ističe da to nije pojava samo kod nas već da je to pojava iz Evrope i zemalja okruženja.

"Roditelji koji sada stvaraju porodice nisu se susretali sa tim bolestima i mahom su svi oni vakcinisani osim onih koji su rođeni u ratu jer tada u jednom periodu nismo imali vakcine i te generacije nisu obuhvaćene kompletno vakcinacijom. Nakon pojave epidemije u Srbiji imamo daleko bolji odziv za vakcinaciju. Prema podacima koje imamo obuhvat vakcinisanih u prvoj dozi je bio 84 odsto, a u drugoj dozi 86 odsto", ističe Jandrićeva i apeluje na sve roditelje da vakcinišu svoju djecu.

Objašnjava da u skladu sa zakonom postoji pravilnik o obaveznoj imunizaciji i da je vakcinacija zakonska obaveza. Upozorava da su roditelji koji ne vakcinišu djecu zakonski odgovorni .

"Mi smo apelovali na sve moguće načine. Naravno, roditelji imaju nesigurnost iako kod nas nije bilo organizovanih javnih kampanja  ali nažalost na društvenim mrežama može svašta da se pročita", izjavila je Jandrićeva i poručila roditeljima da nemaju razlog za brigu ako vakcinišu svoju djecu.

Kada je riječ o slučajevima nestašice vakcina ona kaže da je objavljena trogodišnja nabavka ali nikada nije sigurno da nestašice vakcina neće biti.

"Prva vakcina se daje sa navršenom godinom dana, a druga vakcina prilikom upisa u školu. Sva djeca koja nisu nakon navršene godine dana primila vakcinu, a mlađa su od šest godina treba da se vakcinišu odmah. Drugu će dozu dobiti kada bude upis u školu. Djeca koja su starija od šest godina koja su već krenula u školu ako nisu primila ni jednu dozu treba da se jave i prime vakcinu, a nakon mjesec dana primiće i drugu", rekla je Jandrićeva.

(ATV)