Ljubić: Turska može pomoći stabilizaciji stanja u BiH

12:35, 10.01.2018.
Thumbnail

Predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić smatra da je Dejtonski sporazum narušen na štetu Hrvata, kao i da su izmjene Izbornog zakona BiH neophodne da bi izbori u BiH mogli biti sprovedeni i ističe da je važno šta će na tom planu učiniti zapadne zemlje kao garanti Dejtona.

"Izmjene Izbornog zakona prošle su Dom naroda parlamenta BiH i konstruktivan pristup bošnjačkih stranaka u Predstavničkom domu bi bio da bar reaguju amandmanima da bi izmijenili zakon bez pomoći sa strane. To u ovom trenutku ne izgleda realno. Očekujem da se u taj proces uključe međunarodni garanti Dejtona - SAD, EU i članice Savjeta za sprovođenje mira /PIK/", rekao je LJubić i ocijenio paradoksalnim da predstavnici Bošnjaka ne uviđaju opasnosti koje prijete ako odnosi tri konstitutivna naroda u BiH ne budu harmonizovani.

LJubić je, komentarišući jučerašnji sastanak predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u Ankari, ocijenio da Turska može pomoći stabilizaciji stanja u BiH i da je njeno učešće u rješavanju problema legitimno, s obzirom na to da je članica PIK-a.

"Uticaj Turske u BiH i šire je nesporan i pojačan posljednjih godina. Ta država može pomoći stabilizaciji stanja u BiH", rekao je LJubić hrvatskim medijima.

Poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Picula je rekao da će se o rezultatima susreta Kitarovićeve i Erdogana više znati kada se održi trilateralni sastanak predstavnika Hrvatske, BiH i Turske.

"Turskom predsjedniku nisu u interesu promjene u BiH jer se jasno opredijelio za Dejtonski sporazum koji zadržava uticaj na bošnjački dio politike u BiH", naveo je Picula.

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je juče u Ankari sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i o načinima pomoći BiH. Erdogan je ocijenio da treba podsticati reforme, ali je bio suzdržan kada je riječ o promjeni izbornog zakonodavstva u BiH.

(Srna)