Ljekari iz Srpske putuju u Hag

20:32, 30.01.2018.
Thumbnail

Koferi su spakovani, a doktori iz UKC-a RS su spremni za sutrašnji odlazak u Hag. Tamo će da pregledaju Stojana Župljanina i Miću Stanišića.

Kažu da su na zahtjev bivših policijskih zvaničnika koji su optuženi za ratne zločine, odlučili da ih o svom trošku posjete i pregledaju. Doktori još ne znaju koliko ostaju u Hagu, ali poručuju da će se vratiti kada se Župljaninu i Stanišiću uvedu smjernice o daljem liječenju.

“Mene je gospodin Župljanin par puta zvao iz Haškog tribunala i po onome kako on priča, vidi se da je imao moždani udar, priča netazumno i usporeno, i cilj nam jeste upravo to da vidimo kakve lijekove pije, šta koristi od terapija. Naravno da ćemo biti pored datih smjernica koje ćemo pismeno ostaviti i predtaviti njegovim ljekarima”, kaže Vlado Đajić, v.d. generalnog direktora UKC RS.

Zajedno sa Đajićem, u posjetu idu načelnik klinike za neurologiju i specijalista kardiologije. Trojac će obaviti razne preglede kako bi se ustanovilo kompletno zdravstveno stanje bivšeg Ministra unutrašnjih poslova Srpske i nekadašnjeg načelnika banjalučkog Centra javne bezbjednosti kako bi vidjeli da li je trenutno liječenje adekvatno.

“Raspolažemo znanjem i sa iskustvom dovoljnim da možemo otići tamo, steći uvid u situaciju i eventualno predložiti neke dalje mjere koje se mogu preduizeti sa našim pacijentima tamo”,rekao je prof dr Siniša Miljković, načelnik Klinike za neurologiju UKC RS.

“Ja kao dio ovog tima idem da procijenim stanje srca, krvnih sudova i cjelokupno zdravstveno stanje, naravno uz profesore Đajića i Miljkovića haških pritvorenika”, kaže dr Nikola Šobot, specijalista kardiologije UKC RS.

Trojac iz Kliničkog centra poručuje da će, ako bude potrebe ponovo odlaziti u Haški tribunal. Kažu kada se vrate obavjestiće sve o zdravstvenom stanju Župljanina i Stanišića.