Linta: Prijedlog Kitarovićeve najteža uvreda za žrtve

18:36, 25.04.2018.
Thumbnail

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da prijedlog hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović o ponovnom utvrđivanju istine o tome šta se desilo u Jasenovcu od 1941. do 1945. godine predstavalja najtežu uvredu za stotine hiljada žrtava ubijenih u toj fabrici smrti, za njihove porodice i cijeli srpski narod.

"Nažalost, cilj prijedloga Kitarovićeve je, prije svega, da Jasenovac bude predstavljen kao radni logor, a ne logor smrti, i da drastično bude smanjen broj žrtava. To je neprihvatljivo", naglasio je Linta.

On je postavio pitanje Kitarovićevoj da li je moguće da ne zna da su u najvećem koncentracionom logoru u NDH i na Balkanu djeca, žene i muškarci masovno ubijani na najsvirepije načine samo zbog nacionalne, rasne i vjerske pripadnosti, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

"Da li je moguće da Kolinda Grabar Kitarović vjeruje da forenzikom može biti utvrđen tačan broj žrtava u Jasenovcu, ako se dobro zna da su ustaše masovno bacale žrtve u Savu ili spaljivale u pećima, a veliki dio dokaza je uništen i spaljen neposredno prije oslobađanja logora?", upitao je Linta.

On je upitao i da li Kitarovićeva misli da je moguće da neko u današnjoj Evropi pokrene pitanje o broju žrtvava u logorima smrti Aušvic ili Dahau.

(Srna)