Lijanović: Nisam kriv, presuda je politička i neće me spriječiti da se kandidujem

18:44, 16.01.2018.
Thumbnail

"Nisam ništa počinio od onoga za što me se pokušava osuditi i presuda je politički montisana", kazao je bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović koji je u prvostepenom postupku pred Kantonalnim sudom u Tuzli danas osuđen na kaznu zatvora u trajanju od devet godina.

On je istakao kako ga presuda neće zaustaviti da se kandiduje za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Lijanovića je Vijeće Kantonalnog suda u Tuzli na čelu s predsjedavajućom sutkinjom Vildanom Helić osudilo za zloupotrebu položaja i ovlašćenja, a u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u vremenskom periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

Njemu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od devet godina zatvora, a dužan je vratiti i protivzakonito stečenu novčanu korist u iznosu od 652.861,38 KM.

"Žao mi je što je Vijeće izvelo zaključak na osnovu laži i neistina koje su iznošene u ovoj sudnici, a za što postoje i dokazi da su određeni iskazi plaćani po 50.000 KM. To ćemo u narednom toku postupka i dokazati. Po istinu i pravdu ćemo ići ako treba i do Strazbura", naglasio je Lijanović.

Presudu je, kaže, doživio kao osudu poljoprivrednicima, odnosno ljudima koji traže posao u BiH.

"Mene se pokušava osuditi zato što sam uveo nove poticaje i podržavao snažno proizvodnju. Nijednu marku nisam ni od koga uzeo nezakonito", naglasio je.

Sudsko vijeće je utvrdilo trag novca koji je na kraju vodio do Lijanovića, a on je nakon izricanja presude kazao da je taj trag izveden na osnovu laži koje su izesene u sudnici.

U toku jednoipogodišnjeg sudskog postupka u ovom predmetu priloženi su brojni materijalni dokazi, a saslušan je i veliki broj svjedoka Tužilaštva TK, među kojima su bili i pripadnici Lijanovićeve kriminalne grupe i članovi Narodne stranke Radom za Boljitak.

Riječ je o nekadašnjem zastupniku u Skupštini TK Mersedu Šerifoviću, bivšem Lijanovićevom savjetniku Suadu Čamdžiću i nekadašnjem ministru poljoprivrede TK Edinu Ajanoviću.

Oni su takođe bili optuženi u istom predmetu, ali su nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice Šerifović i Čamdžić osuđeni na po dvije i po godine zatvora, dok je Ajanović osuđen na godinu dana zatvorske kazne.

Na upit da prokomentariše postupke Šerifovića, Čamdžića i Ajanovića, Lijanović je kazao da su očigledno oni bili ti koji su naplaćivali davanje lažnih iskaza.

"Ako je neko uzimao novac, taj novac nikada nije došao do mene, niti ga je uzimao uz moju saglasnost. Upravo sam bio jedan od onih koji je uveo transparentnost u dodjeli poticaja", tvrdi Lijanović.

Smatra i da se iz ovog procesa može vidjeti da su istražni i tužiteljski organi pod snažnim političkim utjecajima te da se koriste za političke obračune.

"Kao što sam neosnovano uhapšen pred izbore 2014. godine, tako se se sada pokušava osuditi kako bi se zaustavila moja pobjeda na predstojećim izborima za člana Predsjedništva BiH", dodao je Lijanović.

Advokatica Mirna Delalić, koja je branila Lijanovića u ovom predmetu je kazala da nije zadovoljna izrečenom presudom.

"U odnosu na tri oslobađajuće tačke, osuđujućim dijelom ne možemo biti zadovoljni. Žalbu ćemo uputiti svakako. Sami ste čuli da je odbrana izvela veći broj dokaza u odnosu na Tužilaštvo. Izveli smo materijalne dokaze koji su pobijali iskaze svjedoka koji su priznali krivnju. Smatramo da nema nijedan materijalni, odnosno dokaz koji vodi novac ili postupanje do Lijanovića. U tom pravcu će sigurno ići naša žalba", naglasila je Delalić.

(Klix.ba)