Let Geteborg-Banjaluka-Podgorica iz Banjaluke od 22. decembra

15:59, 14.09.2017.
Thumbnail

Sa banjalučkog aerodroma od 22. decembra počinju letovi Geteborg-Banjaluka-Podgorica.

Ministar saobraćaja i veza RS, Neđo Trninić nije otkrio više detalja o samom letu. Nije objavljeno ni ime operatera, jedino je poznato da nije riječ o aviokompaniji već o turoperateru iz Švedske.

"Let je planiran jednom sedmično, a kada vidimo kako se plan razvija, nadamo se da ćemo povećati broj letova na dva puta sedmično", rekao je Trninić novinarima nakon sastanka sa direktorom preduzeća "Aerodromi Republike Srpske" Miroslavom Janjićem.aerodrom Banjaluka (2)

On je naveo da opredijeljenost Ministarstva i ovog preduzeća više nije samo linijski saobraćaj, te da su u toku razgovori i sa drugim operaterima koji imaju interes za saradnju.

"U pregovore smo uključili i niskotarifne kompanije, te ćemo nakon razgovora sa njima analizirati i njihove ponude", naveo je Trninić.

On je izrazio žaljenje jer je izgubljena linija Sarajevo-Banjaluka-Cirih, kao i nezadovoljstvo što je, usljed djelovanja srpskih predstavnika u Savjetu ministara, u Tuzlu premješten kargo saobraćaj, koji je značajno doprinosio pozitivnom poslovanju "Aerodroma Srpske".

"Putnički saobraćaj je smanjen, ali nam je cilj da investicijom od 7.000.000 KM proširimo kapacitet, popravimo i poboljšamo uslove, kako bi naš aerodrom budućim korisnicima i partnerima pružio zadovoljavajuće uslove", istakao je Trninić.

 

aerodrom Banjaluka (3)

Direktor Aerodroma RS Miroslav Janjić rekao je da je u testnoj fazi bukiranje karata za ovaj let. Nije poznato ni kolika će biti cijena karte.

Govoreći o potencijalnoj liniji Geteborg-Banjaluka-Podgorica, Janjić je naveo da je dogovor postignut sa tur-operatorom čije je sjedište u Stokholmu i koji je spreman da pristupi i ovom tržištu.

"Procijenili smo da bi ovo trebalo da bude dobar `probni balon` za dalji razvoj avio-saobraćaja", naveo je Janjić.

Govoreći o izgradnji skladišta za kargo saobraćaj, Janjić je istakao da je taj objekat neophodan i da će biti dovoljno posla kada bude završen i stavljen u funkciju.aerodrom Banjaluka (4)

On je naglasio da je prošle godine zabilježeno 21.500 putnika, te da će nakon planiranih investicija taj broj biti uvišestručen.

Kada je riječ o aerodromu u Trebinju, Janjić je rekao da postoji potreba za proširenje vazdušnog saobraćajnog sistema u Republici Srpskoj.

"Međutim, sada je već izvjesno da je taj projekat prevelik i sveukupan zahvat bi bio pretežak i neizvodljiv, te je kao takav neprihvatljiv za potencijalnog investitora", kaže Janjić.

Prema prvim informacijama, let bi trebalo da bude organizovan jednom sedmično.

Aerodrom RS pregovara i sa drugim kompanijama o mogućim letovima iz Banjaluke.

(ATV)