Lažni doktor liječio duže od 11 godina

13:51, 10.03.2017.
Thumbnail

Šiam Akarija, koji je radio kao ljekar u više sidnejskih bolnica duže od 11 godina, optužen je da je ukrao identitet pravog doktora, te da uopšte nije završio medicinski fakultet. On je napustio Australiju i nije poznato gdje se trenutno nalazi.

Akarija je ukrao identitet Sarana Kitalea, njegovog sunarodnika iz Indije. Lažni ljekar je falsifikovao dokumenta i preselio se u Sidnej, gdje se zaposlio u Menli bolnici 2003. godine. Tokom narednih 11 godina on je promijenio još tri bolnice, prije nego što je napustio zdravstvenu službu.

On se zatim zaposlio u Novoteku, privatnioj medicinsko-istraživačkoj kompaniji, gdje je radio do 2016. godine, kada je firma otkrila njegov prevaru. Njegovi pretpostavljeni su odmah obavijestili policiju, ali dok je nalog za hapšenje izdat, Akarija je pobijegao iz zemlje.

Prema izvještaju ministarstva zdravlja Novog Južnog Velsa, samo jedna žalba je podnijeta na njegov rad, što ukazuje da je uspješno liječio stotine ili čak hiljade pacijenata.

"Nikada ne bih pogodio. Potpuno sam u šoku. Dok je radio u hitnoj pomoći liječio je sve, od preloma nogu, pacijenata sa mentalnim zdravljem do žrtava saobraćajnih nesreća", rekao je pripadnik obezbjeđenja Menli bolnice i dodao da je lažni doktor takođe obučavao pripravnike i vodio čitave smjene.

Jedan ljekar iz Gosford bolnice, gdje je Akarija takođe radio, rekao je da varalica ipak nije bio veliki stučnjak.

"Najmanje pet ili šest drugih ljekara su smatrali da je poprilično zapušten u svom radu i da pacijenti za koje je bio zadužen nisu dobro liječeni. On je imao reputaciju ljekara koji radi veoma brzo i ne baš temeljno", rekao je Akarijin bivši kolega.

Prevarant se suočava se sa kaznom do 30.000 australijskih dolara.

Pravi doktor Kitale, koji sada živi u Mančesteru, rekao je da je situacija "uznemiravajuća i šokantna". On je odbio da odgovori na konkretna pitanja o incidentu, dok je njegova supruga rekla da su savjetovani da ne daju izjave dok je istraga u toku.

Bred Hazard, ministar zdravlja Novog Južnog Velsa, izrazio je čuđenje što je neko prošao granicu Australije koristeći falsifikovana dokumenta i rekao da će se kontrola pojačati kako se ne bi dešavale slične prevare.

On je dodao da je kazna "potpuno neadekvatna" za obim Akarijinog kriminala.

"Užasnut sam što je ovaj čovjek uspio da postane dio našeg bolničkog sistema. On definitivno zaslužuje zatvor, a problem je što je u ovom trenutku maksimalna kazna koju možeda dobije 30.000 dolara", rekao je Hazard.

(Sputnjik)