Lažne uzbune o bombama u većini zgrada u Moskvi

22:02, 13.09.2017.
Thumbnail

Većina pretraga u zgradama u Moskvi pokazala je da su dojave o postavljanju bombi u tim objektima bile lažna uzbuna, rekao je danas za TAS S izvor iz službi za vanredne situacije ruske prestonice.

"U ovom trenutku, pretrage u većini objekata su završene ili se privode kraju. Ništa sumnjivo nije pronađeno ni u jednom objektu", rekao je izvor ruske agencije, koji nije imenovan. Zbog više od 100 anonimnih dojava o bombama za nekoliko sati, više od 50.000 osoba je evakuisano, saopštile su ranije hitne službe za TAS S dodajući da policija, zajedno sa psima tragačima, i demineri pretražuju srednje škole, univerzitete, trgovinske centre, željezničke stanice, aerodrom i hotele.

Među lokacijama na kojima su navodno postavljene bombe su, kako je navedeno, sve tri najveće željezničke stanice u glavnom gradu Rusije, više od 12 trgovinskih centara, uključujući i jedan nadomak Crvenog trga i najmanje jedan univerzitet.

Za lažne dojave o terorizmu, ukazuje se, zakonom je propisano do pet godina zatvora, a započeto je i nekoliko policijskih istraga. Postoji i mogućnost da počinioci koriste snimljene poruke i mašine za automatsko pozivanje, što bi moglo da stvori poteškoće u pronalaženju pravih krivaca. Rusiju trese epidemija lažnih dojava o bombama ove nedjelje, a bezbjednosne službe su saopštile da je više od 45.000 ljudi evakuisano sa javnih mjesta iz 22 grada širom Rusije.

"Raša tudej" tvrdi da pozivi izgleda dolaze iz Ukrajine.

(Tanjug)