Lavrov: Skripaljevi otrovani agensom proizvedenim u zapadnim zemljama

18:36, 14.04.2018.
Thumbnail

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da je, prema analizama laboratorije u Švajcarskoj, najvjerovatniji uzrok trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije nervni agens pod nazivom "be-ze" proizveden u zapadnim laboratorijama.

Lavrov je istakao da je Moskva dobila povjerljivu informaciju od laboratorije u Špicu u Švajcarskoj u kojoj je urađena analiza uzoraka uzetih sa lokacije u Solsberiju u Engleskoj gdje su 4. marta otrovani Skripaljevi.

"BZ predstavlja nervno-paralitičku supstancu koja privremeno parališe čoveka. Psiho-toksični efekat postiže se trideset do šezdeset minuta nakon primene i traje oko četiri dana. Ova receptura postojala je u naoružanju armija SAD, Velike Britanije i drugih zemalja NATO-a. U Sovjetskom Savezu i Rusiji slična hemijska jedinjenja nikad nisu proizvođena‘“, rekao je Lavrov.

On je podsjetio da je analiza obavljena na zahtjev Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCV).

Lavrov je istakao da je London odbio da odgovori na više desetina "veoma određenih" pitanja koje je postavila Moskva o slučaju "Skripalj", te da obezbijedi bilo kakav značajan dokaz.

"Umjesto toga, Britanija optužuje Rusiju da nije odgovorila na njihova pitanja. London nam nije ni postavio nikakva pitanja, već želi priznanje da je Moskva odgovorna za isporuku hemijskog agensa Britaniji", dodaje Lavrov.

U izvještaju OPCV potvrđeni su britanski rezultati istrage da su Skripaljevi otrovani vojnim nervnim agensom, ali se ne navodi ko je odgovoran.

Britanija je optužila Rusiju da je odgovorna za trovanje Skripaljevih, ali Moskva negira optužbe.

(Agencije)