ATV VIDEO: Za 18 godina Dejtona, Banjaluci skulptura "Mir"

17:02, 21.11.2013.
Thumbnail

Simboličnim puštanjem bijelih golubova Banjaluka je proslavila osamnaestu godišnjicu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Jedan golub ipak je ostao na zemlji - U parku pored zgrade Vlade postavljena je čelična skulptura u obliku goluba koji simbolično širi krila ka slobodi.

"Odlična inicijativa posvećena danu uspostavljanja mira i bolje organizacije BiH. Skulptura koja trajno ostaje kao obilježje grada", rekao je tim povodom Milorad Dodik, predsjednik RS.

DODIK, KUSTURICA, SPOMENIK, bANJALUKA

 

Kažu da je skulptura trajni podsjetnik svim generacijama da je Banjaluka grad mira. Značaj i simboliku skulpture ističe i proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica.

"To je sve krhko i vrlo ranjivo tako da je dobro došla jedna ovakva statua koja, ako ništa, podsjeća na tog jednog starozavjetnog goluba koji je imao ideju da je bijeli golub koji je donio maslinovu grančicu i ustanovio da je Nojeva barka spašena", kaže Kusturica.

 

Oko skulpture okupili su se i stari i novi ministri. Čelična gromada privukla je i druge radoznale poglede. Skulpturu je napravio Milivoje Unković. Skulpturu „MIR“ Banjalučanima je poklonila nevladina organizacija „Grad“.