Kurc Srbiji: Prestanite da poredite Kataloniju i Kosovo

13:40, 13.10.2017.
Thumbnail

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc smatra da nije pretjerano svrsishodno porediti Kosovo sa Katalonijom, već treba nastaviti dijalog s Prištinom, prenose Franfurtske vijesti na svom sajtu.

- Ne vidim nikakvu dodatnu vrijednost u poređenju situacije oko Katalonije sa onom na Kosovu - naglasio je austrijski ministar u intervjuu Tanjugu.

Katalonski referendum o nezavisnosti je unutrašnje pitanje Španije, koje mora biti riješeno u okvirima španskog Ustava, ističe Kurc.

Frankfurtske vijesti prenose da on nije direktno odgovorio na pitanje da li će Srbija prije pristupanja EU morati da prizna nezavisnost Kosova, već je podvukao da EU stalno ukazivala da je dijalog Beograda i Prištine od velikog značaja za put Srbije ka EU.

- Napredak u dijalogu će i dalje biti važan za tempo pristupnog procesa - kaže šef austrijske diplomatije.

Kurc je istakao da je dosadašnji učinak na putu ka EU značajan: "Činjenica je da su Crna Gora i Srbija najdalje odmakle na putu u EU. Sa obje države vode se pristupni pregovori, a njihova brzina zavisi od toga koliko će države biti spremne za EU kroz sprovedene reforme".

Kad je riječ o najvažnijim preduslovima koje Srbija mora da ispuni, on poručuje da je važno da se sluša šta Evropska komisija kaže.

- Vladavina prava, osnovna prava, borba protiv korupcije i opšta stabilnost regiona su od odlučujućeg značaja. Svim tim oblastima i Srbija može dati veliki doprinos - naglašava Kurc i dodaje da će njegova zemlja dati sve od sebe da države Zapadnog Balkana, a posebno Srbiju, u tome podrži, navodi se na sajtu Frankfurtskih vesti.