Kubanska vakcina za liječenje raka pluća u Srbiji

10:18, 15.04.2012.
Thumbnail

Dio medicinske dokumentacije za kubansku vakcinu za rak pluća "Cimaveks EFG" stigao je u Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak, a krajem mieseca delegacija instituta sa Kube posjetiće Srbiju kako bi predstavili taj preparat i razmotrili buduće oblike saradnje.

Kako je Tanjugu izjavio direktor "Torlaka" dr Branislav Lazić, prije šest dana održan je sastanak sa predstavnicima Instituta sa Kube koji proizvodi vakcinu i kubanske ambasade, a potpisano je i pismo o namjerama. Prema njegovim riječima, Institut "Torlak" već pet godina prati dešavanja u oblasti imunologijie na Kubi, a u narednom periodu biće razmotreni detalji oko budućih oblika saradnje.

Lazić je rekao da Institut "Torlak" nije zaintersovan samo za vakcinu koja se ovih dana spominjala u javnosti, već i druge vakcine koje se proizvode u toj zemlji. On je kazao da je najprije neophodno da vakcina za rak pluća dobije sertifikat Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srbije i da će tek onda moći da se počne sa njenom primjenom.

Za sada je, prema njegovim riječima, Institut sa Kube "Torlaku" dostavio samo pet odsto predviđene dokumentacije. "Ako se budu ispunili svi standardi, mi bi na 'Torlaku' punili tu vakcinu iz balka", kazao je Lazić.

Nedavno je i ministar zdravlja Zoran Stanković razgovarao da predstavnicima ambasade Kube u Beogradu o mogućnosti da homeopatski preparati, kao i kubanske vakcine koje se koriste za liječenje raka, budu dostupni i pacijentima u Srbiji.

Dogovoreno je da delegacija kubanskih ljekara krajem aprila na stručnoj konferenciji predstavi postignute rezultate u liječenju raka stručnjacima iz oblasti onkologije u Srbiji.

Kako je Tanjugu rekao Zoran Vujović, direktor firme "Vama" koja je zastupnik kubanskog Centra za molekularnu imunologiju (Cimab) iz Havane gde je obavljeno ispitivanje vakcine, ispitivanje "Cimaveksa EFG" bi u Evropskom centru trebalo da traje oko 15 mjeseci. Postupak registracije te vakcije u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) mogao bi da traje i do 210 dana, a procedura je identična kao i za sve druge lijekove. Vujović je ranije rekao da je ta vakcina dala dobre rezultate u liječenju tamošnjihu pacijenata oboljelih od raka pluća i da je zahvaljujući njoj ta opaka bolest praktično pretvorena u hroničnu. Kako je naveo, kod 2.000 pacijenata na Kubi obavljena su klinička ispitivanja i rezultat su veoma dobri, a nisu primjećene neželjene reakcije.

Objašnjavajući proceduru, Vujović je kazao da se vakcina daje na četiri mjesta na tijelu, četiri puta, na 14 dana. Nakon toga se posmatra kako su vakcine djelovale na metastaze na plućima. "Vakcinom se proces hranjenja metastaznih ćelija zaustavlja i one umiru pa ostaje samo primarni tumor, koji ako može da se operiše to se i čini, a ako nije operativan, onda se nastavlja sa vakcinom", kazao je Vujović.

Jedna vakcina košta 250 evra, a budući da se daju četiri vakcine, i u četiri doze, cijelo liječenje koštalo bi oko 4.000 evra. U Srbiji se svake godine registruje oko 5.000 novooboljelih od raka pluća, a kod 35 odsto bolest se otkrije kada je već metastazirala.

(Tanjug)