Kruzer sa 2.000 turista se 10 dana skrivao od gusara nasred okeana VIDEO

16:28, 09.08.2017.
Thumbnail

Skoro 2.000 putnika luksuznog kruzera "Morski princ" na putu od Sidneja do Dubaija, deset noći svog putovanja proveli su u totalnom mraku nasred Indijskog okeana, jer se ogromni brod skrivao od gusara.

Razlog takvih mjera je bio potencijalni napad somalskih gusara u Indijskom okeanu, Arapskom moru i Adenskom zalivu. Pored totalnog zamračenja, putnicima nije bilo dozvoljeno ni da prave zabave na palubi, kao ni da skaču u bazen, ili da sjede u spoljašnjem baru.

"Od sumraka do zore sve mora da bude u mraku", naredio je kapetan.

Kako prenosi "Jutarnji list", ljudi su u početku bili u panici, jer nisu imali pojma šta se događa, a neki su kroz šalu pitali da li se "Očekuje invazija vampira, ili se snima film". Nakon toga, kapetan Genaro Arma morao je da se obrati svim putnicima.

- Prijetnja od gusara je stvarna, i moramo da budemo spremni za napad - rekao im je.

Nakon nekoliko godina "primirja", poslednjih mjeseci su somalski gusari izveli nekoliko otmica tako da se područje oko Arapskog poluostrva ponovno smatra opasnim.

Kako su opisali putnici, kapetan "Morske princeze" je bio vrlo uplašen, "kao da se priprema za pravi rat". Putnici su rekli da je u nekoliko navrata upalio alarm za uzbunu i uvježbavao posadu za potencijalni napad.

- Za to vrijeme svi smo morali da budemo zaključani u kabinama. Rekli su nam da u slučaju napada zaključamo vrata balkona, a onda da izađemo u hodnik - rekla je jedna od putnica.

Brod je na kraju bez većih problema došao do Emirata, ali raspoloženje putnika nije bilo ni približno kao na početku krstarenja.

- Bili su to dani straha. Jedva smo dočekali da se iskrcamo - rekli su putnici.

Iako ostala 94 dana krstarenja nisu imali problema, putnici, koji su za ovo krstarenje izdvojili po čak 55.000 dolara, bili su vrlo uplašeni, piše "njuz.au".

(Jutarnji.hr)