Krši li ombudsman zakone koje kontroliše?

19:07, 22.08.2015.
Thumbnail

Sedamdeset i pet dana trebalo je ombudsmanu za ljudska prava da ATV-u dostavi podatke o trošenju državnog novca u ovoj instituciji. Na zahtjev koji smo poslali još u maju ove godine službenici za odnose sa javnošću u kancelariji ombudsmana, mjesecima nisu odgovarali. Ignorisali su sve naše mejlove i telefonske pozive.

O onome što se događa javnost smo obavijestili u Centralnim vijestima 08.07. ali ni nakon toga odgovor na našu adresu nije stigao. Podršku su nam tada pružili u organizaciji Transparensi Internešnl.

“Imate pravo podnijeti tužbu za kršenje Zakona o slobodi pristupa informacijama samom sudu. Postoji i mogućnost obraćanja ombudsmanu, ali u vašem slučaju ta opcija nema smisla jer se informacija traži od samog ombudsmana”, kazala je Ivana Korajlić iz “Transparency International” BiH.

Koliko god besmisleno zvučalo, ipak smo odlučili iskoristiti zakonsko pravo. Žalili smo se ombudsmanu na ombudsmana. Dok smo čekali epilog žalbe instituciji zaduženoj za kontrolu primjene zakona, u nepoželjenoj pošti pronašli smo dugo očekivani odgovor.

Stigao nam je prije desetak dana, a dostavljeni su nam svi podaci koje smo tražili još 27. maja. Netom prije toga ombudsman je u redovnom godišnjem izvještaju ukazao na kršenje medijskih sloboda i Zakona o slobodi pristupa informacijama.

“Imamo sve više žalbi na kršenje Zakona o slobodi pristupa informacijama. U 2014. godini primjećeno je da su medijske slobode značajno ugrožene”, izjavila je Jasminka Džumhur, ombudsman za ljudska prava BiH.

Koliko je tome i sam doprinijeo, trebalo bi se vidjeti u ovogodišnjem izvještaju ombudsmana. A u Centrima civilnih inicijativa ističu da je ombudsman u svim zemljama uvijek prva adresa za žalbe građana i medija.

“15 dana je zakonski rok od zahtjeva za informaciju do kada je institucija dužna da odgovori nešto po tom zahtjevu. Ukoliko se to ne desi, prva instanca je upravo ombudsman za ljudska prava koji bi trebao da reaguje u tom slučaju”, rekao je Obren Bjelošević iz CCI-ja.

U CCI-u ističu da je posao ombudsmana da uputi kritiku instituciji koja krši zakon. Da li je u našem slučaju ombudsman kritikovao samog sebe, nismo saznali jer ni na jučerašnji upit nismo dobili obrazloženje zašto smo toliko čekali. U instituciji ombudsmana su za šest mjeseci ove godine na plate, naknade, troškove prevoza i telefona potrošili skoro 930 hiljada maraka.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!