Kovačević za ATV: Vjerujem da će Aerodrom Banjaluka dobiti još linija

22:57, 24.05.2018.
Thumbnail

Duško Kovačević, direktor banjalučkog aerodroma je rekao da očekuje da Aerodrom Banjaluka u budućnosti dobije još linija prema evropskim destinacijama.

Komentarišući uspostavljanje linije za Stokholm  napominje da se na aktivnostima za tu liniju počelo i prije nego što je došao na mjesto vršioca dužnosti direktora Aerodroma.

"Prelomni trenutak je upravo što se premijerka Republijke Srpske Željka Cvijanović najdirektnije uključila u ove aktivnosti. Moj prvi razgovor prije samog dolaska na mjesto vršioca dužnosti direktora Aerodroma Banjaluka je bio sa premijerkom i ona je ta koje od mene tražila da učinim sve što je moguće kako bi se došlo do jednog takvoga ugovora. Ja sam sa svoje strane uradio sve što sam mogao sa svojim saradnicima i širim krugom ljudi", kazao je Kovačević u Večernjim vijestima ATV-a.

Ističe da su dobili ogromnu podršku od grada Banjaluke te da se mnogo segmenata posložilo i da su nakon analiza ušli u pregovore i potpisali ugovor sa "Rajanerom".

"Da nije bilo podrške predsjednice Vlade Republike Srpske pitanje je da li bi mi imali danas imali ovaj ugovor. Mislim da je ovo dobra vijest za naše građane u ovom momentu, da je to izuzetno lijepa vijest za naše ljude u Švedskoj. Svakako da možemo očekivati dolazak više turista i dolazak investitora. Otvara se mogućnost za naše mlade da putuju, da odlaze na evropske destinacije. Poruka koju bih ja želio poslati je da je 'Rajaner' došao u Banjaluku i Republiku Srpsku jer je siguran da će ovdje ostvariti određene poslovne rezultate", izjavio je  Kovačević.

Napominje da je "Rajaner" najveća niskotarifna avio kompanija u Evropi i da takva kompanija neće doći u sredine koje nisu sigurne i bezbjedne. Smatra da je ovo izuzetna poruka za potencijalne investitore koji žele ulagati u Republiku Srpsku.

"Imao sam susret i sa predstavnicima poznatog tur-operatora 'Tomas Kuka' koji su bili prijatno iznenađeni kada su čuli da 'Rajaner' počinje sa letovima za Banjaluku. To njima otvara mogućnost da posluju sa nama i da dovode više turista na ovo područje i rekli su da idu u rezgovore sa 'Rajanerom' kako bi doveli turiste u Banjaluku", rekao je Kovačević.

Kaže i da ne može govoriti o detaljima ugovora sa 'Rajanerom' ali  misli da je on izuzetno povoljan te da je jedan od najpovoljnijih ugovora koji je potpisan u regionu. Takođe ističe da ne može govoriti ni o detaljima kada je u pitanju prekid pregovora "Vizerom", drugom niskotarifnom avio kompanijom koja je pregovarala o uspostavljanju letova sa Aerodroma Banjaluka.

"Ovaj uspjeh ne vežem za svoje ime i prezime već za kompletan menadžment na aerodromu, za predjsednicu Vlade RS, grad Banjaluku ali i za podršku cijele lokalne zajednice. Svi načelnici i gradonačelnici su nam pružili podršku. Imamo dobar rezultat, ali mislim da je ovo samo početak", ističe Kovačević.

Procjenjuje da se sa ove tri destinacije već može dostići cifru od 100 hiljada putnika što, prema njegovim riječima,nije zanemarivo jer  je skok sa 20.000 na 100.000 putnika. Vjeruje da će  aranžmani sa "Rajanerom" biti jedna od najvažnijih vijesti u 2018. godini.

Što se tiče planova za uvođenje novih letova Kovačević kaže da je trenutno Skandinavija prioritet.

"Ovo je samo početak i možemo sigurno očekivati više linija. Spominjane su različite destinacije u razgovoru sa 'Rajanerom' a među njima je i Beč. O tome moramo razgovarati i vidjeti šta je realno", kazao je Kovačević.

Ističe da vjeruje u ljude koji rade na Aerodromu Banjaluka i da se lično uvjerio u kvalitet njihovog rada te da imamo obučene ljude koji imaju znanje i jedva čekaju prve letove.

On kaže da je bitno  da građani znaju da postoje tri destinacije, Brisel, Memingen i sada Švedska te da te informacije treba širiti da ljudi znaju da mogu jeftino putovati.

(ATV)