Kovačević: Glavni aduti kandidata SNSD-a jačanje statusa i autonomije RS

11:01, 30.05.2018.
Thumbnail

Jačanje statusa i autonomije Republike Srpske, kao i standarda građana glavni su aduti kandidata SNSD-a na predstojećim izborima - Milorada Dodika za srpskog člana Predsjedništva BiH i Željke Cvijanović za predsjednika Srpske, rekao je portparol ove stranke Radovan Kovačević.

Kovačević je naglasio da u SNSD-u smatraju da su Dodik i Cvijanovićeva najbolji kandidati koje Republika Srpska trenutno ima za predstojeće izbore i potpuno su uvjereni u njihovu pobjedu.

"Potpuno smo uvjereni u njihovu pobjedu, ne zato što ih precjenjujemo ili što potcjenjujemo kandidate opozicije, već zato što realno procjenjujemo atmosferu u Republici Srpskoj", rekao je Kovačević Srni.

On navodi da sva relevantna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da SNSD i kandidati ove stranke uživaju najveće povjerenje građana, ističući da to nije slučajno.

"Građani prepoznaju dobrobit politike SNSD-a i Dodika. Oni su svjesni da se o ukidanju Republike Srpske, priči koja je bila aktuelna prije Dodikov dolaska na vlast, sada ni ne pomišlja, upravu zahvljaujući njemu. To su građani prepoznali i zato Dodik i SNSD pobjeđuju na svim izborima od 2006. godine", istakao je Kovačević.

On je dodao da se na posljednjim lokalnim izborima najbolje vidjelo kako su građani ocijenili politiku Saveza za promjene /SzP/ kada je SNSD odnio ubjedljivu pobjedu i kada je SzP "ostao potučen".

"Taj trend biće nastavljen i na prestojećim izborima i biće još vidljiviji", smatra Kovačević.

On kaže da je Dodik do sada dokazano najviše učinio na zaštiti Republike Srpske i vraćanju njenog dostojanstva i da život u Srpskoj bude bolji.

"Željka Cvijanović je vodila Vladu Srpske u izuzetno teškim okolnostima, kada smo predstavnike opozicije iz Republike Srpske imali kao kočnicu konstantnog razvoja Srpske u zajedničkim institucijama BiH. NJihovo kompletno učešće na nivou zajedničkih institiucija bilo je zasnovano samo na tome da se zaustavi i onemogući razvoj u Srpskoj i da se oteža život građana", ocijenio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, Cvijanovićeva je i u takvim uslovima uspjela postići izuzetne rezultate.

"Ne smijemo zaboraviti da će ona završiti mandat povećanjem penzija od 20 odsto, kao i da smo nedavno imali rebalans budžeta kojim je omogućeno da u narednom periodu Srpska ima novi talas razvojnih investicija veći od 120 miliona KM", rekao je Kovačević.

On je naglasio da je sve to doprinijelo da Cvijanovićeva bude nabolji kandidat za predsjednika Republike, te da Srpska nastavi da se razvija i da se u njoj živi bolje.

"Mi kandidujemo Dodika i Cvijanovićevu kao tim koji će u Banjaluci, Sarajevu i Istočnom Sarajevu učiniti sve da svi građani Republike Srpske žive bolje", naglasio je Kovačević.

On ističe da se SNSD odlučio za slogan "Pod zastavom Srpske" za predstojeće izbore, jer slikovito prikazuje da će "Dodik zastupati interese Srpske u Sarajevu i da neće kao njegov prethodnik Mladen Ivanić, umjesto da predstavlja Republiku Srpsku u Sarajevu, predstavljati Sarajevo u Republici Srpskoj".

"Dodik će predstavljati Republiku Srpsku u Sarajevu i koristiti sve mehanizme koji tamo postoje da bi Srskoj bilo bolje", naglasio je Kovačević.

Govoreći o kandidatu Saveza za promjene za predsjednika Srpske Vukoti Govedarici, on kaže da se Govedarica do sada pokazao kao "solidan vođa navijača, jer je aktivnosti sa pištaljkom u ustima u Narodnoj skupštini sprovodio solidno, ali je imao mnogo problema kada se pokušao nametnuti kao vođa opozicije".

"Osipanje u SDS-u je nastavljeno, problemi sa koalicionim partnerima postoje, jer su neke stranke najavile da će napustiti ovaj politički blok", dodao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, SNSD vidi "kandidata SzP za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića kao nekog ko je odgovoran za sve loše što je posljednjih godina urađeno na nivou zajedničkih institucija".

Kovačević podsjeća da je Ivanić kao član Predsjedništva dao mandat svim predstavnicima Republike Srpske u zajedničkim institucijama, uključujući i ministra bezbjednosti Dragana Mektića koji je učinio sve da se prestane pričati o opasnostima od radikalnog islama koji postoji na prostoru Federacije BiH, a da se plasiraju priče o izmišljenom problemu nekakvih paravojnih formacija u Srpskoj koje "žele da izazovu rat da bi došlo do intervencije međunarodne zajednice, ne bi li oni na nedemokratski način preuzeli vlast".

"Za sve to je prvenstveno odgovoran Ivanić koji je takvom djelovanju i takvoj politici sve vrijeme davao legitmitet", ocijenio je Kovačević.

Glavni odbor SNSD-a juče je jednoglasno odlučio da Milorad Dodik i Željka Cvijanović budu kandidati za srpskog člana Predsjedništva BiH i za predsjednika Republike Srpske na oktobarskim izborima.

(Srna)