Kosovski sud osudio osam osoba zbog planiranja napada na fudbalere Izraela

17:24, 18.05.2018.
Thumbnail

Kosovski sud osudio je danas osam osoba na ukupno više od 35 godina zatvora zbog planiranja napada na izraelski fudbalski tim u Albaniji tokom kvalifikacione utakmice za Svjetsko prvenstvo 2016. godine, javlja Rojters.

Britanska agencija prvobitno je objavila da su oni osuđeni za terorizam, ali je kasnije samo navela da su osuđeni zbog planiranja napada.

Svih osam osuđenih, čije se zatvorske kazne kreću od 18 mjeseci do 10 godina, su sa Kosova.

Osuđena je još jedna osoba, kojoj je naloženo da isplati novčanu kaznu od 2.500 evra.

Prema navodima tužilaštva, ta grupa je planirala da napadne izraelski tim eksplozivima i automatskim puškama.

Plan je propao kada je kosovska policija saznala za zavjeru i dojavila albanskim vlastima, koje su utakmicu prebacile iz Skadra u Elbasan, grad bliži Tirani, dodaje Rojters.

Tužilaštvo tvrdi da su neki od osuđenih dobili naređenja da izvrše napad od istaknutog člana Islamske države na Kosovu i samoproglašenog "komandanta Albanaca u Siriji i Iraku" Lavdrima Muhadžerija.

Muhadžeri je ubijen u Siriji, dodaje britanska agencija pozivajući se na policiju i članove porodice.

"Jedan od ovdje osuđenih je rekao da je krivično gonjen samo jer pripada islamskoj veri, ali mi znamo da ni ova religija niti ijedna druga religija ne propovedaju, podstiču ili pozivaju na činjenje takvih zločina, za koje su oni optuženi", rekao je sudija Hamdi Ibrahimi dok je donosio presudu.

Izrael je 2016. u Elbasanu igrao kvalifikacionu utakmicu za svjetsko prvenstvo i pobijedio Albaniju sa 3:0.

(Tanjug)