Kosovo: Osveštanje badnjaka u Manastiru Gračanica

10:50, 06.01.2017.
Thumbnail

Pravoslavni vjernici na Kosovu i Metohiji obilježavaju danas Badnji dan, a badnjak će biti osveštan i naložen u porti Manastira Gračanica i u Crkvi Svetog Dimitrija u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije osveštaće badnjak u Crkvi Svetog Dimitrija u 17.00 časova, a u isto vrijeme badnjak će biti osveštan i u Manastiru Gračanica.

Srbi na Kosmetu obilježavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i nalaganjem badnjaka, služenjem liturgija u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića.

Uprkos visokom snježnom pokrivaču i neprohodnim putevima, jedan broj Srba, uglavnom mlađih, iz Gračanice i okolnih srpskih sela uspio je da se probije do obližnjih šuma na padinama u blizini Gračaničkog jezera i da posiječe badnjak.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej pozvao je u božićnoj poslanici na mir i jedinstvo naroda i crkava, a Srbe u otadžbini i rasijanju da žive u bratskoj ljubavi, te poručio da će dok je Srba biti i Kosova i Metohije.

"Posebno se molimo za raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu i nacionalnu kolevku, koju je veliki Njegoš nazvao `grdnim sudilištem`. Dok je Srba, biće i Kosova! Kosovo je duša Srbinova! Zato će Kosovo i Metohija biti i ostati naša zemlja, jer su tu naša Golgota i naš Jerusalim", naveo je patrijarh srpski u Božićnoj poslanici.