Košarac za ATV: Insistiramo da se Predstavničkom domu obrati Bakir Izetbegović

22:25, 18.04.2018.
Thumbnail

Gostujući u Večernjim vijestima ATV-a, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac kaže da je zahtjev za zakazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma o izjavama bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o proizvodnji naoružanja u fabrikama namjenske industrije u Federaciji poslan u skladu sa Poslovnikom.

"SNSD smatra da je u Parlamentu neophodno da se obrati član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda koji je prethodnih nekoliko mjeseci iznosio zabrinjavajuće poruke prema građanima u ovoj zemlji. Naša fundamentalna obaveza jeste da štitimo interese građana Republike Srpske i naše ustavno pravo je da tražimo od člana Predsjedništva da na temelju podataka koje je iznio u javnosti informiše Predstavnički dom o tome ko se naoružava i koje su namjere tog naoružavanja" kaže Košarac.

Košarac smatra da postoji dosta bezbjednosnih izazova u BiH i da su mnoge bezbjednosne institucije na nivou Bosne i Hercegovine pod kontrolom isključivo jednog naroda. Nema parlamentarnog nadzora nad Obavještajno - bezbjednosnom agencijom, kaže, upravo zato što to žele predstavnici bošnjačkog naroda.

"Naša obaveza je da tražimo da se to pitanje otvori na sjednici Predstavničkog doma. Insistiramo na tome da se Predstavničkom domu obrati Bakir Izetbegović i tražimo da pored njega budu prisutna i ostala dva člana Predsjedništva, predstavnici ministarstva bezbjednosti, ministarstva odbrane BiH, predstavnici Spoljno-trgovinske komore Bosne i Hercegovine i svi oni akteri koji nam mogu dati odgovor na ova važna pitanja" rekao je Košarac.

Kada je riječ o najavi poslanika SDA da se neće pojaviti na hitnoj sjednici Predstavničkog doma, Košarac kaže da bi upravo bošnjački predstavnici trebalo da budu prvi u sali i da bi oni zajedno sa predstavnicima SNSD-a trebalo da osude izjave Bakira Izetbegovića kako bi svi zajedno afirmisali politiku mira i stabilnosti.

"Niko iz Republike Srpske nikada nije vodio politiku konflikta niti je govorio o nestabilnosti i ratu, dok bošnjački član Predsjedništva iznosi takve izjave koje su zabrinjavajuće i obaveza je bošnjačkih predstavnika u Parlamentu BiH da budu prisutni i da zajedno sa nama osude takvo ponašanje" stav je Košarca.

"Svima nam je poznata politika Bakira Izetbegovića. Ona nije otišla daleko od Islamske deklaracije i potrebe da ovde Bošnjaci budu dominantni i da Bošnjaci budu ti koji odlučuju u ime Bosne i Hercegovine" kaže Košarac.

Šef kluba poslanika SNSD-a očekuje da će sjednica Predstavničkog doma biti održana i da će biti kvalitetne rasprave i argumenata.

"Izetbegović je akter nemira, on na neki način prijeti opštem miru i sigurnosti. Njegov uticaj i uticaj njegove političke partije na bezbjednosne institucije je dominantan. Očekujem da ćemo na sjednici doći do određenih zaključaka i osuditi ponašanje Bakira Izetbegovića kao člana Predsjedništva BiH" smatra Košarac.

Njegov stav je da Izetbegović ima problem sa institucijama Republike Srpske, da ima otvoren problem sa predstavnicima Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i otvorena politička pitanja sa Srbijom i sa Hrvatskom.

"Poprima dimenziju regionalnog remetilačkog faktora. Nama iz Republike Srpske je obaveza da u skladu sa potrebama i interesima Srpske tražimo odgovor na bazična pitanja, jer želimo da kroz dijalog pokušamo da onemogućimo razvoj takvih tendencija" zaključuje Košarac.