Košarac: Narodna skupština RS da traži smjenu direktora OBA

10:37, 03.08.2017.
Thumbnail

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da Narodna skupština Republike Srpske treba da zatraži od srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da povuče saglasnost za imenovanje Osmana Mehmedagića za direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH.

Košarac je istakao i da srpski kadrovi u Savjetu ministara BiH treba da zatraže smjenu Mehmedagića čija uloga u proteklom ratu nije nimalo naivna, kao i njegova saradnja sa Alijom i, sada, Bakirom Izetbegovićem.

"Očigledno im ostvarivanje ciljeva omogućava popustljiva politika Saveza za promjene", rekao je Košarac za "Euroblic".

On je istakao da su čiste spekulacije da SNSD na ovaj način brani Nikolu Špirića, koji je smijenjen sa čela Zajedničke parlamentarne komisije za nadzor na OBA, jer navodno postoje neki procesi koji su u toku.

Košarac je upozorio i da su spekulacije SDS-a i PDP-a da će povlačenje SNSD-a iz parlamentarnih komisija BiH ugroziti predstavljanje interesa Srpske, navodeći da su građani za tri godine uvidjeli "kako Savez za promjene prodaje interese Srpske u institucijama BiH".

"Rad u komisijama je besmislen jer SDA želi da njima upravlja i napada kadrove SNSD-a koristeći slabosti SDS-a", ocijenio je Košarac.

On je rekao da SDS može formalno da popuni SNSD-ova mjesta, izuzev onih koji pripadaju opoziciji, a kada je riječ o konačnom odlučivanju u Predstavničkom domu, SNSD će biti svaki put u odbrani interesa Srpske.

Košarac je rekao da menadžment OBA BiH krši zakone jer godinama ne informiše najviše zvaničnike Srpske o bezbjednosnim izazovima i bez saznanja Komisije za nadzor OBA šalje pisma Savjetu za sprovođenje mira i OHR-u, označavajući Srpsku kao faktor destabilizacije BiH.

Ističući da institucije BiH ne treba koristiti za obračun sa Srpskom, Košarac je rekao da određena grupa ljudi iz SDS-a očito ima zadatak da vodi specijalni rat protiv Srpske i nanosi joj štetu.

Govoreći o tome ko ima veći legitimitet da predstavlja interese Srpske u parlamentu BiH – SNSD ili Savez za promjene, Košarac je istakao da se legitimitet utvrđuje na izborima, te da je najveći broj glasova osvojio SNSD.

On je dodao da su Bakir Izetbegović i međunarodna zajednica izabrali Savez za promjene za formiranje većine na nivou BiH koja je propala, te da Savjet ministara, koji nema većinu, takođe nije legitiman.

"To je poruka da će imati problem svako ko pokuša da pravi vlast ignorišući izborne pobjednike u entitetima", ocijenio je Košarac.

Odgovarajući na pitanje da li je interes građana Srpske povećanje akciza, Košarac je naveo da ono što se obeća u Briselu treba ispuniti, kao i da se SDS koristila spekulacijama da će akcize ugroziti građane Srpske.

"A neće ih ugroziti to što su pristali da se pravi agrarni fond i ministarstvo poljoprivrede BiH, i to što je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović predlagao da se 'plavi dizel' uvede na nivou institucija BiH i da on raspoređuje novac. To je protiv ustava BiH i Srpske", zaključio je Košarac.

(Srna)