Košarac: Izetbegović ne odustaje od militantnih namjera

15:45, 17.04.2018.
Thumbnail

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je danas u Sarajevu da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ne odustaje od svojih militantnih namjera i političkih ciljeva da se na teritoriji BiH provedu ideje iz "Islamske deklaracije".

"On je odrastao uz "Islamsku deklaraciju" i potpuno je jasno da od toga ne odustaje", naveo je Košarac novinarima na pitanje da prokomentariše Izetbegovićeve ponovne prijetnje ratom.

On je upitao kome normalnom danas može da pada na pamet bilo kakva priča o ratu u BiH i ukazao da dominantna politička struktura iz Republike Srpske afirmiše demilitarizaciju BiH.

"Imamo uporno i sistematsko ponavljanje teze da je neophodno da se nešto i neko naoružava u BiH. Ko se naoružava u BiH, koje oružane snage, koje formacije? Mislim da je to pravo pitanje o kojem treba da pričaju nadležne institucije", istakao je Košarac.

On je naglasio da član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić nema više pravo da spava u Predsjedništvu BiH, nego treba da zatraži hitnu sjednicu tog tijela, kao i od Izetbegovića informaciju ko i na koji način se naoružava u BiH.

"Očigledno da Izetbegović nešto zna, a sjedi zajedno sa Ivanićem. Dužnost Ivanića, kao člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, jeste da insistira na hitnoj sjednici, da dobije informacije i da vidimo na koji način dati adekvatan odgovor", ocijenio je Košarac i dodao da Ivanić ovog puta ne smije pobjeći od odgovornosti, niti se sakriti iza drugih institucija.

Košarac je upozorio da ovo što čini Izetbegović prevazilazi svaku mjeru i postaje neumjesno i nekorektno.

"Ovo je potpuno u funkciji stvaranja haosa u ovoj zemlji, ali i njegove političke potrebe da zaoštri situaciju u funkciji kampanje za izbore u oktobru ove godine", naglasio je Košarac.

On je rekao da je Izetbegović izrekao neistinu svojom posljednjom izjavom da je Armija BiH "sporadično činila ratne zločine".

"Sve je bilo pod patronatom i po nalogu ratnog bošnjačkog političkog, vojnog i policijskog rukovodstva", zaključio je Košarac.

Izetbegović je ponovo zaprijetio ratom i rekao da su zločini koje su počinili pripadnici Armije BiH "sporadični incidenti".

"Napravićemo mi i pokretnu haubicu i već je radimo, transporter pokretni, pušku smo napravili i napravićemo onu dobru taktičku 12.7, višecijevne bacače svih mogućih kalibara i svu moguću municiju za to i dronove. Pa ćemo biti kao onaj mali čovjek koji nije krupan, ali je ljut i dobro naoružan i neka svako dobro razmisli da li će ga iz čista mira dirati", rekao je Izetbegović juče u Ahmićima.

Izetbegović, koji je predsjednik SDA, naglasio je da "Bošnjaci više nikad ne smiju da budu slabi", prenosi portal "Dnevnik".

(Srna)