Kopanje po prošlosti: Protesti u Trebinju zbog bista narodnih heroja

  • 08.10.2016.20:49

Na platuou ispred Spomen obilježja borcima palim u borbi protiv fašizma protest zbog ponovnog vraćanja bisti jugoslovenskim narodnim herojima Savi Kovačeviću, Dragici Pravici i Milanu Zečaru. Okupljeni građani iz Gacka, Bileće i Trebinja, njih 50 – ak, poručili su da ovim ljudima u stranicama srpske istorije mjesta ne smije biti.

"Zahtijevamo da biste koje su već postavljene takođe osvjedočenih ubica srpskog naroda sopstvenoga, Save Kovačevića, Dragice Pravice, Zečara i ostalih budu uklonjene na neko drugo mjesto koje neće bosti oči", rekao je profesor istorije iz Gacka Milan Nikčević.

Preko spomen obilježja simbolično su posuli crvenu boju. I podsjetili na zločine koje su njihovim precima učinili Vlado Šegrt i Dragica Pravica.

"Pucala je u glave mrtvih streljanih ljudi u Ljubomiru. Sad ako trebaju takve biografije da služe pokoljenjima za ugled onda neka stoje", rekao je književnik iz Trebinja Dragan Kovač.

"Apsurd je u 21.vijeku kopati po zacijeljenim srpskim ranama. Borci odbrambeno otadžbinskog rata su te rane svojim jedinstvom kao melemom zaliječili, a oni koji sad kopaju ta rana se pretvara u nešto maligno i od toga se umire", rekao je predsjednik Opštinske boračke organizacije Gacko Slobodan Ilić.

Predsjednik trebinjskog SUBNORA Slavko Šanjević ocijenio je apsurdnim okupljanje i kopanje po prošlosti 70 godina nakon rata. Biste Zečara, Pravice i Kovačevića ranije su bile ukradene, a ponovo postavljene prije tri dana. Ona Vlada Šegrta tek treba da se postavi, ali će se o tome još jednom razmisliti, poručuju iz SUBNORA.