Kontrola u UKC RS: Ko je odlučio da se roditeljima naplati boravak u bolnici sa djetetom?

20:32, 14.11.2017.
Thumbnail

U danu kad je Fond zdravstvenog osiguranja počeo da istražuje da li se u Univerzitetsko kliničkom centru naplaćivao boravak majkama koje su bile uz bolesnu djecu, pred kameru ATV-a stala je Ivana Šešić, čiji trogodišnji sin ima hipoglikemiju i mjesečno boravi u bolnici.

Podržava kontrolu i kaže - jedno vrijeme sam besplatno bila sa djetetom, a onda je stigla drugačija odluka.

"Do sada nismo nijednom platili, a zadnji put kad smo ostali u bolnici rečeno mi je da treba da platim, ako želim da budem sa njim. Šta su rekli zbog čega mora da se plati. Kažu da je to neko novo pravilo, to je jedino objašnjenje što sam dobila", isprićala je Ivana Šešić.

Pravilnik Fonda zdravstvenog osiguranja je jasan - besplatno je za majke koje doje, jednog roditelja djeteta sa poteškoćama u razvoju i za one čija su djeca mlađa od šest godina. Nakon što je i sa Paprikovca stigla informacija da naplata spornih 45 maraka, koje su uzbunile javnost, nije ni njihova odluka, ostalo je nejasno ko je odlučio da se roditeljima naplati boravak u bolničkoj sobi sa djetetom.

Direktor UKC-a i danas poručuje da do njih nije.

"Iz mojih informacija koje posjedujem, mislim da nijednoj majci nije naplaćen boravak u Kliničkom centru, a da je imala pravo na besplatan boravak", navodi Vlado Đajić direktor UKC.

Đajiću kontrola nije sporna i kaže da će sarađivati sa predstavnicima Fonda. UKC neće biti jedini zdravstveni centar pod lupom jer su inspekcije najavljene širom Srpske.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja danas nisu htjeli pred kameru. Poručuju da je kontrola počela i da će biti ispitano više od dvije hiljade slučajeva, odnosno, sve oni koji su tokom ove godine boravili uz svoje dijete u Kliničkom centru Banjaluka.

Nakon što se saznalo za sporno plaćanje, iz UKC-a je saopšteno da će, do kraja godine, svi roditelji besplatno boraviti uz mališane. Oni koje muka natjera da dijele bolničku sobu sa vlastitim djetetom, nadaju se da plaćanja neće biti ni nakon prvog januara.