KONJIC: Titov bunker proglašen za nacionalni spomenik

17:05, 20.06.2014.
Thumbnail

Titov bunker ili Vojni objekat D-O zvani Armijska ratna komanda (ARK) u Konjicu proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

ARK, Alternativna ratna komanda ili Titov bunker, građen je od 1953.do 1979.godine, 280 metara ispod zemlje, na površini od 6.584 metara kvadratnih, s 12 povezanih blokova i više od stotinu prostorija, s ciljem da se odabranih 350 ljudi iz vojno-političkog vrha bivše Jugoslavije pola godine može zaštititi od atomskog udara.

Na 62. sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika održanoj od 16. do 20. juna, predsjedavajuća Komisije Ljiljana Ševo, te članovi Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović, Zeynep Ahunbay i Martin Cherry su donijeli odluku o proglašenju šest dobara nacionalnim spomenicima BiH.

Osim Titovog bunkera u Konjicu, na popisu su i memorijalni kompleks Crna kuća - spomenik žrtvama fašističkog terora u Kruščici, u opštini Vitez, Istorijsko područje Zaplanik, u opštini Ravno, Ćumurijina kula sa dvorima u Kutima, u opštini Bileća, Rt kula (Kulina na rijeci Krupi) u Dračevu, opština Čapljina i stambeno-poslovna zgrada - nekadašnja upravna zgrada Trgovačko-transportnog akcionarskog društva u ulici Mula Mustafe Bašeskije u Sarajevu.

Takođe, donesene su i odluke kojima se utvrđuje da devet dobara ne ispunjava kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom. To su: Spomenik žrtvama fašističkog otpora, opština Vitez, Spomenik narodnom heroju Ranku Šipki, opština Vitez, Spomenik palim borcima Drugog svjetskog rata u naselju Mošunj, opština Vitez, Spomenik palim borcima Drugog svjetskog rata u naselju Počulica, opština Vitez, Spomenik palim borcima Drugog svjetskog rata u naselju Rijeka, opština Vitez, objekat Sokolskog doma u Zenici, džamija u Luci, opština Srebrenica i kuća poznata kao Hadžića kula sa pratećim objektima u Luci, opština Konjic.

U proteklih 11 godina, Komisija je donijela 919 odluka, od toga 772 pozitivne i 147 negativnih.