Končita Vurst: Ja sam HIV pozitivan

11:15, 16.04.2018.
Thumbnail

Pobjednik „Evrosonga“ 2014. godine iz Austrije, Končita Vurst, to jest Tomas Nojvirt, objelodanio je da je već godinama HIV pozitivan, a to je objavio zato što mu je bivši partner prijetio da će taj podatak iznijeti u javnost.

Danas je došao dan da se oslobodim velikog tereta za ostatak svog života: ja sam već godinama HIV pozitivan, napisao je pjevač na svom profilu na Instagramu.

Tomas Nojvirt, poznatiji kao Končita Vurst, odlučio se na ovaj korak jer mu je bivši partner prijetio da će sa ovom privatnom informacijom izaći u javnost, pa je odlučio sam da o bolesti, koju je krio, obavijesti obožavaoce.

„U budućnosti nikome ne dajem pravo da mi prijeti i na takav način utiče na moj život“, poručio je pobjednik „Evrosonga“ 2014. godine.

Od postavljanja dijagnoze, kako je napisao, nalazi se pod medicinskom terapijom, i tvrdi da je već godinama ispod granice dokazivanja zaraženosti, to jest da nije u stanju da prenosi virus.

Pjevač ukazuje da nije sa ovom informacijom izašao u javnost prije svega zbog porodice, koja ga je podržava od prvog dana kada je ustanovljeno da ima virus i želio je da ih poštedi javne rasprave o HIV statusu. I njegovi prijatelji, kako tvrdi, znali su za oboljenje i podržavali su ga.

Nojvirt ističe da je svakako ova informacija važna samo za ljude sa kojima je imao seksualni kontakt.

„Izlaženje u javnost sa tom informacijom je svakako bolje nego da to učini neko treći. Nadam se da ću ohrabriti ljude i napraviti korak protiv stigmatizacije ljudi koji su se, a da nisu krivi, zarazili HIV-om“, napisao je Nojvirt.

Prošle godine, Nojvirt je zaprepastio austrijsku javnost objavom da namjerava da „ubije“ Končitu, to jest da mu više nije potrebna i da je završila karijeru.

(Tanjug)