Konačno počela sa radom Komisija za lijekove BiH

19:55, 04.01.2018.
Thumbnail

Konačno je počela sa radom stručna Komisija Agencije za lijekove, nakon što je dozvolu za bh. tržište oko 200 novih lijekova čekalo više od pola godine i to zbog neisplaćenih naknada radnicima Agencije.

Iako je poslanik u Predstavničkom Domu, Nermina Kapetanović upozoravala da su među lijekovima i skupe terapije za teška oboljenja, u Agenciji priznaju da će pacijenti još da pričekaju, ali tvrde da nema mjesta za paniku, iako se radi o podužem čekanju.

"Postupak traje 210 dana, a mišljenje Komisije za lijekove je jedan od brojnih koraka u ovom postupku. Komisija je na održanoj sjednici dala svoje mišljenje i postupak dalje teče. Apsolutno je neopravdano da se diže panika, posebno ne sada u normalnim aktivnostima i zakonskim rokovima", navode iz Agencije za lijekove BiH.

telop

Uvjeravaju da su do sada odobrili 4.500 neophodnih lijekova, pa i neophodnih citostacitika. Među onima koji tek čekaju odobrenje su lijekovi protiv karcinoma pluća, dojke, i hepatitisa C.

U Savezu žena oboljelih od raka dojke pričaju da je onkološkim pacijentima svaki novi lijek nada za ozdravljenje, ali i svako čekanje rizično ukoliko lijek nije dostupan.

"Pokrenuta je prije par godina inicijativa da se ukinu tenderi za nabavku lijekova, citostatika, onkoloških pacijenata, jer dok procedura traje, čeka se po dva-tri mjeseca da nestane citostatika da pacijent ne može da primi terapiju", navela je
Suzana Kekić, Savez žena oboljelih od raka dojke "Iskra" Banjaluka.

Taj zahtjev još nije ispunjen. Terapije koje čekaju dozvolu pacijenti ne mogu ni da uvezu iz inostranstva, a neke od njih koštaju i do 20.000 maraka.