Komisija dala zeleno svjetlo za liječenje kanabisom

20:28, 17.09.2015.
Thumbnail

Stručna komisija Univerzitetsko kliničkog centra RS dala je zeleno svjetlo za upotrebu sintetskih preparata od kanabisa u medicinske svrhe. Ovih dana, uputiće prvo zvanično stručno mišljenje Ministarstvu zdravlja Srpske.

"Glavni zaključci su da za sintetske preparate, jer je to isprobano, dokazano, prošla su klinička ispitivanja i dokazali su svoj efekat i da to može ići za odoborenje da se koristi i kod nas", rekla je Zdenka Gojković,načelnik Klinike za onkologiju UKC RS.

I prije nego mu je stigao zvaničan dokument, ministar zdrvalja Dragan Bogdanić kaže da podržava upotrebu kanabisa u liječenju teških bolesnika. Naglašava da prethodno moraju da budu ispoštovane sve procedure kojima bi bila odobrena upotreba takve vrste preparata.

" Kad se prođe sva procedura pribave određena mišljenja komisija koje su formirane, proceduru registracije kod Agencije za lijekove onda će postojati mogućnost da se kanabis kao lijek primijeni i u RS, odnosno u BiH", rekao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Ipak, uzgoj kanabisa u medicinske svrhe, moraće još da pričeka. Dok su neke države u našem okruženju, poput Slovenije odobrile kontrolisan uzgoj, kod nas je prerano za takve inovacije. Za oboljele od multiple skleroze iz udruženja u Nevesinju, kažu, inovacija bi bila da mogu legalno da kupe ulje od kanabisa ili sintetičke preparate.
"Korišćenjem ulja od kanabisa oboljelima se prije svega smanjuje spazam, znači ukočenost mišića, to je kod multiple skleroze najizražajnije. U velikoj mjeri smanjuje spazam, smanjuje glavobolje koje su posljedica raznih lijekova i bolesti sa kojima se oboljeli već dugi niz godina nose. Nadam se da ćemo riješiti te probleme", kaže Branimir Tamindžija, predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze iz Istočne Hercegovine.

Zeleno svjetlo ministarstva i Agencije za lijekove, trebalo bi da budu prvi koraci u rješavanju problema.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!