Komić: BDP lani porastao za 3,5 odsto u odnosu na 2016.

12:40, 13.04.2018.
Thumbnail

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić kaže da je bruto domaći proizvod u Srpskoj prošle godine rastao po stopi od 3,5 odsto u odnosu na 2016. godinu, a povećao se i broj zaposlenih, dok se broj nezaposlenih smanjio.

On je naveo da se, prema makroekonomskim pokazateljima, može primijetiti napredak u Republici Srpskoj, istakavši da industrijska proizvodnja znatno raste. Komić je rekao da je potrebno što više raditi na povezivanju privrede i javne uprave, da bi rezultat toga bio transfer tehnologija, komercijalizacija znanja, te podizanje nivoa inovativnih aktivnosti.

"Na taj načina stvaramo bolje uslove u kojima privreda posluje i radi, ali i doprinosimo ukupnom razvoju Republike Srpske", rekao je Komić u Banjaluci, gdje je danas otvorena Šesta međunarodna naučna konferencija iz oblasti ekonomskog razvoja i preduzetništva "REDETE 2018".

Konferencija je, radi povezivanja privrede, predstavnika izvršne vlasti i akademske zajednice, okupila više od 150 učesnika iz Evrope i zemalja regiona, a prisustvovao je i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Konferenciju "Istraživanje ekonomskog razvoja i preduzetništva u tranzicionim privredama", koja traje do 15. aprila, organizuje Ekonomski fakultet u Banjaluci, pod pokroviteljstvom Evropske mreže preduzetništva iz Brisela i Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske.

(Srna)