Kome pripadaju hidroelektrane Zvornik i Bajina Bašta?

19:09, 07.03.2018.
Thumbnail

Po prvi put Bakir Izetbegović prijetio je međunarodnom arbitražom zbog hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta. Prijedlog Aleksandra Vučića da se Srbiji omogući nesmetano korišćenje objekata koje presjeca državna granica na 99 godina, očigledno nije dobio podršku sva tri člana BH Predsjedništva. Sporno je vlasništvo nad objektima i naknada za potopljeno zemljište, a u Vladi Srpske već poručuju da neće dozvoliti pokretanje bilo kakve arbitraže.

"Poznato je da su obe hidroelektrane gdje ima interes Bosna i Hercegovina građene sredstvima Republike Srbije a ne sredstvima Bosne i Hercegovine.I u tom smislu je takva priča o arbitraži apsolutno besmislena i nema nikakvog utemeljenja osim što Izetbegović to želi da koristi u političke svrhe" kaže ministar industrije, energetike i rudarstva RS, Petar Đokić.

Tako ne misli predratni direktor Hidroelektrana na Drini Emir Avdić, koji je dokaze o ulaganju već prezentovao nedavno na poziv Savjeta ministara i kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva.Tvrdi da postoji jasna dokumentacija koja pobija argumente Srbije.

"Nije istina da su finansirani Zvornik i Bajina Bašta. Možemo pričati i o Dubrovniku i o Buškom jezeru a posebno Bajina Bašta i Zvornik da su finansirani iz para Srbije.Oni su iz fonda izvršnog vijeća bivše SFRJ gdje je 98 para bilo iz tog fonda" kaže Avdić.

Zato sve podsjeća na već pokrenute arbitražne sporove u slučaju termoelektrana Gacko i Ugljevik, gdje Hrvatska i Slovenija pokušavaju da naplate stotine miliona maraka za predratna ulaganja kroz savezne fondove. Stručnjaci kažu da teoretski i BiH može da uradi isto, jer su osnov za obe tužbe sporazumi o recipročnom unapređenju zaštite investicija sa Hrvatskom i Slovenijom.

"Postoji isti takav sporazum koji je zaključen i sa Republikom Srbijom i Crnom Gorom koji je sukcesijom prešao na Srbiju a da li je taj pravni osnov dovoljan za pokretanje arbitražnog postupka i za ostvarivanje određenog prava BiH prema Srbiji je jako teško reći", advokat Nenad Baroš.

he telop

Dok se to ne riješi, Zvornik, Višegrad, Srebrenica i Rogatica čekaće na naplatu 80 miliona maraka naknade za potopljeno zemljište koju Srbija ne plaća 30 godina. Petar Đokić kaže da je odluka Srbije bila da to pitanje rješava preko bh instutucija, što znači da bi sve moglo da traje godinama.