Kolinda Grabar- Kitarović u Banjaluci dočekana aplauzom

19:05, 12.09.2015.
Thumbnail

Zvižduk i aplauz za dobrodošlicu, a onda i zvanični pozdrav na crvenom tepihu. Turneju po Bosni i Hercegovini predsjednica Hrvatske završila je prvom zvaničnom posjetom Republici Srpskoj. Na prvoj banjalučkoj stanici Kolinda Grabar-Kitarović se najduže zadržala.

Glavna tema u razgovoru sa Miloradom Dodikom je, očekivano, most na Savi, ali i projekat izgradnje hidroelektrane “Dubrovnik dva”. Predsjednici su probili protokol pa su razgovarali duže nego što je bilo predviđeno. Ipak nisu htjeli da prekrše dogovor da poslije sastanka ne daju izjave.

Davor Čordaš i Josip Jerković nisu imali taj problem. Ministar za izbjeglice kaže da su sa delegacijom iz Hrvatske razgovarali o temama od obostranog značaja. Pored ekonomije glavna tema je povratak.
" Znači, to su pitanja koja su otvorena, kako pomoći ljudima koji žele ovdje ostati, kako pomoći ljudima koji se žele vratiti u Hrvatsku i određeni problemi koji su vezani za rad gospodarstva", rekao je Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi RS.

" Od predsjednice smo tražili da se pokrene projekat pomoći Vlade Republike Hrvatske Hrvatima u BiH koji je zaustavljen na jedan loš način", rekao je Josip Jerković, potpredsjednik Republike Srpske.

Gardisti na ulazu u Palatu nisu puno puta zamjenili mjesta, jer je predsjednica Hrvatske žurila dalje.

Razgovor Kolinde Grabar-Kitarović i Milorada Dodika trajao je nešto manje od sat vremena. Sastanak su nastavile delegacije Hrvatske i Srpske nakon čega su gosti otišli na drugu lokaciju.

Odbor za doček i ispred banjalučke biskupije. Predsjednica Hrvatske na ulazu je dobila cvijeće, a protokol o ne davanju izjava kod Franje Komarice je prestao da važi. Gošća je u nekoliko rečenica ispičala utiske o Banjaluci i Srpskoj.

" Doćiću naravno vrlo brzo ponovno, jer želim prije svega zalagati se za ono što sam nebrojeno puta rekla: evropski i evro-atlantski put BiH. BiH zaista vidim kao članicu EU i NATO-a i to što je moguće prije. To je uvjet za trajni mir, opstojnost i sigurnost ljudi na ovim prostorima", rekla je
Kolinda Grabar-Kitarović.

Banjaluka odavno nije vidjela ovolike mjere obezbjeđenja. Predsjednica Hrvatske došla je u delegaciji sa desetak auta pod rotacijama. Dok su trajali sastanci, specijalna jedinica MUP-a Srpske sa psima je obezbjeđivala prostor oko Palate. Provjeravala se svaka snimateljska torba, svaki automobil. Okolne ulice bile su gotovo neprohodne, jer su policajci preusmjeravali šetače da prave ogroman luk i ne približavaju se prostoru oko ulaza. Oni najradoznaliji zaustavljali su se da goste vide izbliza.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!