Koliko hrane uvozimo iz Hrvatske?

20:35, 09.08.2017.
Thumbnail

Andrej Plenković uspostavlja trgovinski mir sa komšijama. Hrvatski premijer se uključio u priču oko povećanih taksi na uvoz voća i povrća u tu zemlju.

Kaže da je naredio ministru poljoprivrede, Tomislavu Tolušiću, da se to što prije riješi.

"On je od mene dobio direktan nalog da u razgovoru sa svojim kolegama ministrima, sa svojim službama, sve u skladu sa međunarodnim ugovorima kojima je Hrvatska stranka, pronađe u najbržem roku rješenje koje će otkloniti taj problem i spriječiti bilo kakvu daljnju raspravu o nekakvom trgovinskom ratu između Hrvatske i nama susjednih zemalja", kazao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade Hrvatske.

vlcsnap-2017-08-09-20h32m12s31

Plenković je htio da sasječe ideju o ekonomskim sukobima, svjestan koliko izvoze u zemlje regiona, uključujući tu i BiH - kojoj je Hrvatska najveći spoljnotrgovinski partner. Stoga i ne čudi da su na našim trpezama neizostavni proizvodi iz komšiluka, od voća i povrća, preko mliječnih i mesnih proizvoda, pa sve do piva. Ipak, u spornoj kategoriji voća i povrća - Hrvatska je pri vrhu, ali ne i uvoznik broj jedan. U spoljnotrgovinskoj komori kažu - čak i da se značajno smanji uvoz iz Hrvatske, gladovati nećemo.

"Ništa se značajno ne bi desilo jer postoje alternativni snabdjevači. Isto kao što će sad u Hrvatskoj ti domaći sve da prodaju, tako bi i naši malo više prodali nego inače, i vjerovatno bi razlika iz Srbije, Makedonije i Crne Gore došla. Sigurno ne bi bila nestašica", izjavio je Nemanja Vasić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.vlcsnap-2017-08-09-20h32m04s196

Daleko najveća stavka u uvozu iz Hrvatske su - slatkiši, jer prema podacima spoljnotrgovinske komore iz prošle godine, na njih otpada više od 70 odsto uvozne tarife "šećer i proizvodi od šećera".

Ubjedljivo najviše mlijeka takođe stiže iz Hrvatske, dok je vrijednost uvezenog alkohola - najveća. Na banjalučkoj Tržnici, trgovci kažu da je skoro sve što prodaju domaće. Ako je nešto i uvozno, to su egzotične voćke. Kažu da su veliki trgovački lanci ti koji prodaju uvoznu robu, a ne oni.

Zbog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, BiH sve i da hoće teško može da spriječi uvoz voća i povrća iz Evropske unije. S jedne strane, postoji strah da će takvim mjerama biti ugrožen ulazak u EU, a sa druge - svaku odluku trebaju podržati sva tri naroda, koji se oko malo čega slažu.