Kolašinac, Terzić i Jelača u finalu, Bekrić i Raović u polufinalu

17:07, 12.08.2014.
Thumbnail

Srpski atletičari Asmir Kolašinac, Amela Terzić, Tatjana Jelača plasirali su se u finale Evropskog prvenstva, a Emir Bekrić i Miloš Raović u polufinale.

Kolašinac će se tokom večeri takmičiti i u finalu u bacanju kugle, a u Cirihu će se za plasman dalje takmičiti još dvije srpske atletičarke.

U 18 časova, Tamara Marković će trčati na 400 metara, a dva sata kasnije počinju kvalifikacije u skoku u dalj, u kojima nastupa Ivana Španović.

Kolašinac, aktuelni šampion Evrope u dvorani, u prvoj seriji u bacanju kugle je imao rezultat od 19,82 metara, da bi u drugoj dostigao normu sa 20,15. Kolašinac je preskočio treću rundu, a na kraju je imao ukupno šesti rezultat. Najbolji u kvalifikacijama bio je Njemac David Štorl sa 20,76 metara.

Norma za finale bila je 20,10 metara ili 12 najboljih u kvalifikacijama. Borba za medalje u bacanju kugle na programu je od 19.34.

Terzićeva je u svojoj kvalifikacionoj grupi na 1.500 metara imala drugo vrijeme, od 4:11.75 minuta, i imala je 11 stotinki zaostatka u odnosu na Abebu Aregavi iz Švedske. Amela je imala ukupno deseto vrijeme, sa dve sekunde i 20 stotinki zaostatka u odnosu na Holanđanku Sifan Hasan, koja je bila najbrža.

Iz svake grupe u finale su se plasirale po četiri najbolje takmičarke, kojima su se pridružile još četiri najbrže koje su sledile. Finalni okršaj u toj disciplini na program je u petak od 19.25.

Jelača je već prvim hicem u bacanju koplja, od 60,26 metara, izborila finale, a imala je ubjedljivo najbolji rezultat u svojoj grupi. Norma za finale u toj discipline bila je 57,50 metara ili 12 najboljih rezultata.

Finale u bacanju koplja kod žena na programu je u četvrtak od 20.40.

Bekrić je četvrti predstavnik Srbije koji je izborio plasman dalje, ali i polufinale discipline 400 metara prepone. Srpski atletičar je bio drugi u svojoj grupi, u vremenu od 49.82 sekundi, sa pet stotinki zaostatka u odnosu na Nijala Flenerija iz Velike Britanije.

Njega polufinale očekuje u srijedu od 17.55.

Stoprocentni učinak u prepodnevnom programu u Cirihu Srpski atletičari su ostvarili i zahvaljujući Milošu Raoviću, u trci na 400 metara. Raović je bio peti u svojoj kvalifikacionoj grupi u vremenu od 46.12 i plasirao se dalje na osnovu rezultata.

Polufinala na 400 metara zakazana su za srijedu od 18.54.