Kojić: Prijavljeno 15 sudija i tužilaca zbog diskriminacije prema Srbima

12:55, 13.10.2017.
Thumbnail

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica poslaće danas Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH informaciju sa imenima devet sudija i šest tužilaca za koje smatra da su diskriminatorski postupali protiv Srba u predmetima ratnih zločina, a koji i danas obavljaju funkcije u pravosudnom sistemu BiH.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić na konferenciji za novinare rekao je da je na spisku i Šaban Maksumić, a koji je bio u Sudskom vijeću koje je donijelo oslobađajuću presudu u predmetu "Orić i Muhić".

Kojić zahtijeva od VSTS-a da obezbijedi nezavisno, profesionalno i odgovorno funkcionisanje pravosuđa BiH i smatra da će ova informacija doprinijeti da se pokrenu disciplinski postupci odnosno razrješnjenja sudija i tužilaca koji su na spisku.

Prema njegovim riječima, Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica proslijediće danas svim ambasadama u BiH brošuru "Hronika ugašenih ognjišta" u srednjem Podrinju, gdje su stradala 2.482 lica srpske nacionalnosti, od kojih 180 žena i oko 40 djece.

"Očekujemo reakciju ambasada u BiH, ako ništa drugo da ta reakcija bude samo poštovanje prema srpskim žrtvama", rekao je Kojić.

Kojić je naveo da je očigledno da međunarodni faktor ne želi da komentariše presude kada su te presude na štetu žrtava iz reda srpskog naroda, a Republički centar na ovaj način želi da im skrene pažnju na to zbog čega je Naser Orić oslobođen. Istakao je da brošura sadrži broj stradalih lica srpske nacionalnosti, hronologiju napada, masovnih ubistava Srba na području srednjeg Podrinja, sa datumima i načinima napada.

(Srna)