Koje mjere zabrane su određene Dudakoviću?

20:13, 29.04.2018.
Thumbnail

Nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije BiH Atifu Dudakoviću i dvanaestorici pripadnika ovog korupusa, koji su uhapšeni prije dva dana zbog ratnih zločina nad srpskim civilima i vojnicima, a pušteni večeras na slobodu, nakon što je Sud BiH odbio prijedlog Tužilaštva da im odredi pritvor, određene su mjere zabrane.

Sud BiH odredio je osumnjičenima mjere zabrane, koje se, između ostalog odnose, na javna obraćanja i izjave za medije o činjenicama koje se odnose na ovaj krivični postupak.

Mjere predviđaju i zabranu osumnjičenima da kontaktiraju sa oficirima i vojnicima koji su na bilo koji način bili uključeni u vojnu operaciju "Sana 95" na područjima opština Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most.

Osumnjičeni su upozoreni da im može biti određen pritvor ukoliko ne budu postupali u skladu sa izrečenim mjerama ovog rješenja. Izrečene mjere zabrane će trajati dok za njima postoji potreba, a opravdanost ovih mjera će biti kontrolisano svaka dva mjeseca.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su u petak 13 nekadašnjih pripadnika Petog korpusa Armije BiH, na čelu sa Dudakovićem. Uhapšenima je na teret stavljen zločin protiv čovječnosti, a Dudakoviću i ratni zločina nad civilima. Period za koji se sumnjiče odnosi se na 1994. i 1995. godinu.

(Srna, foto: Radio Kameleon)