Ko krši Zakon o slobodi pristupa informacijama?

19:08, 08.06.2015.
Thumbnail

Umjesto da pomognu građanima i medijima u zaštiti prava na slobodu pristupa informacijama, ombudsman za ljudska prava BiH i sam je počeo da krši zakon. ATV već mjesec dana bezuspješno pokušava da dobije informaciju koliko institucija omudsmana troši na plate zaposlenih i zakupnine prostora širom BiH.

Apsurd je upravo to što je troje ombudsmana papreno plaćeno da kontrolišu primjenu zakona koji krše.

"Gospodine ja sam vam rekla ja samo spajam", rekla je radnica na centrali.

I to je najčešći odgovor. Tako već mjesec dana kriju informaciju koliko ih plaćaju građani.
Iako su svi zakonski rokovi odavno istekli, podatke o trošenju javnog novca u instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH, koje je ATV zatražila još 7. maja, ni danas nije stigla. Sada zakon ostavlja mogućnost da se za pomoć obratimo Ombudsmanu.

U Transparensi internešnalu podsjećaju da je ustupanje javnih podataka obaveza svih institucija. Upravo ombudsman treba da bude prva adresa za žalbe građana, medija i nevladinih organizacija.

"Imate pravo podnijeti tužbu zbog kršenja zakona o slobodi pristupa informacijama samom sudu koji je nadležan u tom slučaju. Postoji i mogućnost obraćanja obmudsmanu, ali u vašem slučaju ta opcija nema nikakvog smisla", rekla je Ivana Korajlić iz Transparensi internešnala.

Kolike su plate i prateći mjesečni troškovi u instituciji ombudsmana zvanično nismo uspjeli da saznamo. Nezvanično, bar pet puta su veći od prosječne plate koju primaju građani. Za njih se godišnje iz budžeta izdvaja skoro dva miliona 400 hiljada maraka, a čak dvije trećine tog novca odlazi na plate. Za sav taj novac građani od troje ombudsmana bar zaslužuju informaciju koliko ih plaćaju.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!