Ko je prerezao kabl i ostavio državu bez interneta?

18:23, 11.04.2018.
Thumbnail

Presječen je podvodni kabl za internet koji mrežom snabdijeva 22 zemlje. Bez interneta je dva dana bila cijela Mauritanija.

Radi se o podvodnom kablu ACE (African Coast to Europe), koji je dugačak 17.000 kilometara i koji prolazi uzduž afričke i evropske obale i spaja 22 države na potezu od Južnoafričke Republike do Francuske. Taj kabl prerezan je 30. marta.

Kako prenosi hrvatski portal 24sata.hr, prema izvještaju kompanije "Din", koja je u vlasništvu "Orakla", na internet nisu mogli da računaju ni stanovnici Obale Slonovače, Senegala, Ekvatorijalne Gvineje, Gvineje i još nekih afričkih zemalja, a najgore je bilo u Mauritaniji, u kojoj je pad mreže trajao ukupno 48 sati.

I dalje nije jasno ko je prerezao kabl, a "Biznis insajder" piše da postoje nagađanja da je za to odgovorna vlada Sijera Leonea, koja je pokušala da utiče na ishod izbora u noći između 31, marta i 1. aprila, tako što je svojim stanovnicima onemogućila pristup internetu.
Hrvatski portal navodi i da je u posljednjih nekoliko godina zabilježeno nekoliko sličnih incidenata u kojima su presječeni podvodni kablovi, što je izazvalo pad interneta. U većini slučajeva, oštećenja na kablovima izazvana su sidrima brodova ili su ih progrizle ajkule.

(B92)