Ko će glasati za prodaju "Ljubije": Govedarica optužio Žakulu da je kupljena

19:23, 10.05.2017.
Thumbnail

Isključio sam Simunu Žakulu iz stranke jer je jasno da je kupljena kako bi podržala odluku o prodaji Ljubije, poručuje predsjednik SDS-a Vukota Govedarica. Drvlje i kamenje osuo je po dojučerašnjoj stranačkoj koleginici i njeno napuštanje Kluba nazvao nastavkom afere "Papak".

Zaprijetio je i svim ostalima da ih čeka ista sudbina , ako glasaju za prodaju Ljubije izraelcima.

"Gospođa Žakula je jutros mojom odlukom isključena iz Srpske demokratske stranke. Nažalost, to je njena odluka i njen način političkog ponašanja. Vidjećemo ko je ko onog momenta kada dođe na dnevni red odluka o prodaji rudnih bogastava Republike Srpske odnosno odluka o prodaji Ljubije", rekao je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Simuna Žakula odgovara da Klub ne nepušta zbog prodaje Ljubije, nego neslaganja sa dobojskim SDS-om i gradskim vlasitima. Konkretno, problem je što su posao čišćenja grada dali drugoj firmi, iako je to do skoro radio “Progres”, čiji je direktor njen suprug.

"Unazad godinu i po dana počeli su problemi kako su se poslovi od te firme preusmjeravali na neke druge firme. Iznenađena sam njegovom izjavom da me sad dovodi u vezu sa Ljubijom. Moji problemi traju već duže vrijeme.

On to vrlo dobro zna i tad nije bilo pojma i govora o Ljubiji. Ovo je samo jedna čista koincidencija", rekla je nezavisni poslanik u NSRS Simuna Žakula.

Žakula kaže da još nije donijela odluku kako će glasati kada Ljubija dođe na dnevni red. Još nisu odlučili ni poslanici Domovine, pa Ivana Lovrić iz HSP-a i Nedim Čivić iz odmetnute frakcije SDA, kažu da su sve opcije još na stolu. SDA je ranije pozvala da se glasa protiv, a isto je uradio danas i potpredsjendik Republike Ramiz Salkić uz poruku da Vlada Srpske diskriminiše Bošnjake. Poziv Salkića ne obavezuje SBB-ovog Admira Čavku koji još nije odlučio, ali poručuje da će njegov glas biti u interesu Bošnjaka.

"Ja sam pitao na javnoj raspravi koliko i jedna i druga strana mogu da zaposle Bošnjaka, dobio sam konkretan odgovor jedino od Izraelske grupe. Mital nije znao koliko ima Bošnjaka zaposlenih. Mital djeluje bez dozvole za rad, tri godine ne raspoređuju uopšte prihode koje dobijaju", rekao je poslanik "Domovine" u NSRS Admir Čavka.

Dok je Čavka čini se bliži da izraelskoj opciji, i bez glasova Domovine, SNSD polako skuplja većinu. Trenutno je 40 poslanika koji bi mogli da glasaju "za", pa u DNS-u djeluju zabrinuto. Šefica Kluba komentarišući navode o kupovini poslanika kaže da računa na podrušku svih iz opozicje. Za one koji glasaju drugačije imala je jasnu poruku.

"Ja mislim, ukoliko bilo koji poslanik iz reda opozicije glasa za prodaju da će čitava javnost da zna o čemu se radi", rekla je šef Kluba poslanika DNS-a u NSRS Spomenka Stevanović.

Opozicija se osipa i bez kupovine posalnika, poručuje šef Kluba SNSD. Kaže da njegova partija ne kupuje nikog i da računa samo na svoje poslanike.

"Neka nadležni se bave tim pitanjem, ja niti u tome učestvujem niti to radim niti imam potrebe. Hoće li gospodin Kalabić i gospodin Mitrović glasati za prodaju Ljubije? Gospodin Kalabic DA, jer on je u Klubu SNSD-a i svih 29 poslanika SNSD-a glasaće "za", rekao je potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković.

Drago Kalabić kaže da će odlučiti tek nakon skupštinske raspave. Toliko dugo sa odlukom neće otezati Vojin Mitrović koji najavljuje da će sutra nakon sjednice Odbora za privredu saopštiti kako će da glasa. Odluka o Ljubiji tek će naredne sedmice doći na dnevni red, ali uprkos tome radnici Mitala sutra sižu na proteste.

"Doćiće sutra rudari u uniformama rudarskim, u odijelima, šljemovima i sa svim ostalim da iskažu svoje nezadovoljstvo sa ovim što vlada predlaže i što hoće da uradi", rekao je podpredsjednik Konfederacije sindikata RS Obrad Belenzada.

Obrad Belenzada cijeli dan je razgovara sa poslanicma i uvjeren je da nema većine. Dodatni problem za vladajuće je mogući izostanak Ilije Stevančevića koji se, kako saznajemo, sprema na put u banju i neće se vraćati do naredne sedmice. Stevančević je danas bio nedostupan za komentar.