Klajtman: Zabraniti upotrebu simbola pronacističkog režima u Hrvatskoj

16:49, 01.05.2018.
Thumbnail

Ambasador Izraela u Hrvatskoj Zina Kalaj Klajtman smatra da nisu ispravni kompromisi prema kojima se nekim društvenim slojevima dozvoljava upotreba za mnoge bolnih atributa i simbola koji su bili dio pronacističkog režima u Hrvatskoj.

Klajtmanova je istakla da ovo treba promijeniti i da će tada biti otvoren put za zajedničku komemoraciju u Jasenovcu.

"Ovo je već treća godina da su komemoracije odvojene i to me žalosti. Riječ je o situaciji koja nikako nije u redu i nadam se da će se to promijeniti. I premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da će biti promjena i ja se tome nadam. Jevrejska zajednica i druge imaju određene ograde zbog toga kako se Vlada odnosi prema nekim temama iz istorije", rekla je Klajtmanova za "Jutarnji list".

Na pitanje zašto Jevrejska zajednica ne ide na komemoraciju u Jasenovcu sa antifašistima i Srbima, Klajtmanova kaže da je ta zajednica bila jedna od glavnih žrtava tokom Drugog svjetskog rata, te da je važno naglasiti da se Holokaust dogodio u Hrvatskoj.

"I oni to žele naglasiti. I Jevrejska zajednica svojom vlastitom komemoracijom vjeruje da je to učinila. Zato mislim da je odavanje počasti odvojeno", kaže ona.

(Srna)