Katalonija: Ponovo nije izabran predsjednik

20:21, 12.05.2018.
Thumbnail

Partije koje podržavaju nezavisnost Katalonije ponovo danas nisu uspjele da izaberu predsjednika regiona, deset dana prije isteka vremenskog roka za formiranje nove vlade ili održavanja novih izbora.

Kimu Tori, bliskom saradniku bivšeg predsjednika Karlesa Puđdemona, bilo je neophodno 68 glasova da bi bio izabran, ali je dobio samo 66. Međutim, Tora još može biti izabran u drugoj rundi glasanja u ponedjeljak 14. maja kada će mu biti potrebna prosta većina u parlamentu koji broji 135 članova.

Četiri poslanika stranke CUP bila su uzdržana i sutra će se sastati kako bi donijeli odluku o načinu glasanja u drugoj rundi.

U obraćanju poslanicima Tora je poručio da će raditi na stvaranju Republike Katalonije i istakao je da je Puđdemon legitimni lider regiona.

On je naglasio da je otvoren za dijalog sa Madridom dok je pozvao EU da nadgleda pregovore.

Katalonija je u političkoj krizi od kada je Španija uvela direktnu vladavinu nad regionom nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti 27. oktobra i raspuštanja Puđdemonove Vlade.

Regionalni izbori održani su u decembru kada su pobjedu ponovo odnijeli separatisti, ali za predsjednika nije izabran nijedan od predloženih kandidata.

(Srna)