Katalonci biraju novog lidera, moguća četiri scenarija

07:16, 30.01.2018.
Thumbnail

Katalonski poslanici trebalo bi danas da izaberu novog lidera španske pokranije Katalonije, koja je, zbog referenduma o nezavisnosti izazvala političku krizu.

Međutim, pošto je kandidat Karles Pudždemon u egzilu u Briselu, a centralna vlada u Madridu nastoji da blokira njegov izbor, postoji, kako je navela agencija Rojters, više scenarija koji bi mogli da se dogode.

Katalonijom upravlja Madrid poslednja tri mjeseca od kako je španski premijer Marijano Rahoj smijenio Pudždemona zbog jednostrano donete deklaracije o nezavisnosti, koju je usvojio regionalni parlament u oktobru prošle godine.

Agencija Rojters je navela četiri scenarija, od kojih je najmanje verovatan da, prema pisanju Rojtersa, Pudždemon bude izabran za predsednika i vlada Katalonijom. Pudždemon je u Briselu i za njim je raspisan nalog za hapšenje, pa bi onog časa kada bi stupio na tle Španije bio uhapšen. On i njegovi sledbenici predložili su da Pudždemon vlada iz Brisela tako što bi se uključivao putem video linka ili preko punomoćnika.

To je Ustavni sud odbacio kao mogućnost, naglasivši da Pudždemon mora lično da prisustvuje sednici na kojoj treba da položi zakletvu za regionalnog lidera.

Slijedi vjerovatan scenario - da parlament izabere Pudždemona ali da on ne može da vlada, dok bi vrlo verovatan scenario bio da parlament izabere drugog kandidata.

Rojters je podsetio da su separatisti osvojili 70 od ukupno 135 mesta na parlamentarnim izborima u decembru. Zbog toga, oni nemaju veliki interes da se kompletan zastoj održava i završi eventualno novim izborima, ocenila je britanska agencija. To se da zaključiti i iz pomirljivijeg tona novog predsednika parlamenta Rodjera Torenta koji je govorio o neophodnosti jedinstva u inauguracionom govoru. Ali, neki očigledan kandidat ne postoji, jer je lider Republikanske levice Katalonije (ERC) Oriol Žankeras u zatvoru.

Međutim, katalonski parlament ima dva mjeseca da se dogovori o kandidatu.

Prema takvom scenariju, tenzije bi popustile i to bi moglo da dovede do oslobađanja pritvorenih separatista. Pudždemon bi mogao da "iz Brisela igra ulogu" i da mu eventualno bude dozvoljeno da se vrati bez rizika od zatvaranja.

Poslednji scenario je, prema britanskoj agenciji, da nema "isključivanja neočekivanog". "Ako je jedna stvar sigurna u katalonskoj krizi, to je vjerovatnoća da dođe do promjene u poslednjem času i da se dogodi neočekivani potez", zaključila je agencija Rojters uoči sjednice katalonskog parlamenta.

(Tanjug)