Kastel: Kamena kuća obnovljena, za tvrđavu potrebno još 20 miliona KM

19:12, 19.04.2016.
Thumbnail

Naziru se obrisi obnovljene tvrđave Kastel, simbola Banjaluke. Zidine, bedemi i Kamena kuća dobili su novi sjaj. Ruku na srce, teško da bi radovi odmakli daleko od početka, da nije bilo izdašne pomoći Evropske unije.

Od ukupno devet, grad je izdvojio nešto više od dva miliona. Iako je skupa, u planu je kompletna rekonstrukcija Kastela, ponavlja prvi čovjek Banjaluke, a ono što se počelo mora se privesti kraju.

“Grad Banjaluka mora ovaj projekat nastaviti, ovo se mora završiti jer će tek biti snažan gradski potencijal i u privrednom i u turističkom i u kulturnom i u sportskom smislu”, rekao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

Centralnu zgradu podmlađenog Kastela, Kamenu kuću otvorio je sa domaćinom, kako običaji nalažu, u ime glavnog mecene Evropske unije, njegov predstavnik u BIH, Lars Guner Vugemark. Jedan dio trake će kaže, čuvati kao uspomenu u nadi da će Kastel snažno povezivati prošlosti i budućnost.

“Nadam se da će tvrđava Kastel biti ne samo jedno svjedočanstvo o bogatom istorijskom i kulturnom naslijeđu, već da će se ovdje govoriti o budućnosti i nekim drugim perspektivama. I mi ćemo obilježiti dan Evrope upravo ovdje velikim koncertom 12.maja koji će biti besplatan. Svi ste pozvani”, izjavio je Lars Gunar Vigermark, ambasador EU u BiH.

[gallery ids="378714,378718,378717,378716,378715,378713,378712,378711,378710,378709,378708,378707"]

U Kamenoj kući izloženi banjalučki legati Ćurić, Simić, Štalja, Misirlić... Stariji da se prisjete da su njihovi radovi prvi put javno izloženi baš na tom mjestu, mlađi da vide kako je izgledalo i zbog čega je cijenjeno posijeratno jugoslovensko slikarstvo. Imajući u vidu potencijale Kamene kuće, bila bi šteta da se na tom mjestu ne bude više kulturnih dešavanja.

“Itekako u narednom periodu može da ima i značajne izložbene postavke koje treba da čine djela Banjalučana i ljudi koji su ovdje stvarali i da se osmisli jedna postavka koja sasvim sigurno može na reprezentativan način da predstavi bogatu istoriiju ovog grada”, rekla je Sarita Vujković, direktor Muzeja savremene umjetnosti RS.

U Gradskoj upravi izračunali su da za kompletnu rekonstrukciju tvrđave nedostaje još oko 20 miliona maraka. Za sada se niko ni ne usuđuje da prognozira kako bi se moglo doći do tog novca.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!