"Kasini" poslao posljednji signal i ušao u atmosferu Saturna VIDEO

15:11, 15.09.2017.
Thumbnail

Američka agencija za istraživanje svemira Nasa saopštila je danas da je primila posljednji signal od svemirske sonde "Kasini", koja je završila trinaestogodišnju misiju poniranjem u atmosferu Saturna.

Sonda je emitovala signal do posljednjeg trenutka i sagorjela je u atmosferi.

A thrilling epoch in the exploration of our solar system came to a close today as @CassiniSaturn dove into Saturn: https://t.co/Y0da0SmMPl pic.twitter.com/Ec2KU1hbyr

— NASA (@NASA) September 15, 2017

Misija je okončana u 13.54 časova po srednjoevropskom vremenu, kada je "Kasini" padao prema planeti brzinom od oko 113.000 kilometara na čas.

"Naš svemirski brod ušao je u atmosferu Saturna i primili smo završno emitovanje", saopštila je Nasa na "Tviteru".

Our spacecraft has entered Saturn's atmosphere, and we have received its final transmission.

— CassiniSaturn (@CassiniSaturn) September 15, 2017

Sonda je u posljednjoj poruci poslala podatke o atmosferi Saturna na visini od 1.915 kilometara iznad oblaka. Podaci putuju do Nasinih antena u Kanberi 86 minuta.

Završetak trinaestogodišnje misije "Kasinija" pozdravljen je aplauzom, zagrljajima i suzama među Nasinim zvaničnicima, prikazano je na video-snimku na sajtu agencije.

Sonda je lansirana 1997. godine, a do Saturna je putovala sedam godina, poslije čega je vršila važna istraživanja o planeti, njenim prstenovima i mjesecima.

Stručnjaci su isplanirali ovakav završetak misije da sonda ne bi slučajno pala na neki od Saturnovih satelita i kontaminirala tu sredinu.

(Srna)