Karikatura Angele Merkel na naslovnoj strani Šarli Ebdoa FOTO

12:58, 01.12.2016.
Thumbnail

Francuski satirični časopis Šarli ebdo, meta napada islamskih ekstremista u januaru 2015. godine, pustio je u prodaju prvo njemačko izdanje.

Na naslovnoj strani satiričnog časopisa na njemačkom jeziku nalazi se karikatura kojom se ismijava odluka njemačke kancelarke Angele Merkel da se kandiduje za četvrti mandat.

angela

Verzija lista na njemačkom biće većinom prevod francuskog izdanja, ali uredništvo želi i sadržaj samo za njemačku verziju, kao i da sarađuje s njemačkim satiričarima. List će koštati četiri evra.

Uredništvo je za širenje poslovanja izabralo Njemačku jer je tu pokazana najveća podrška prema Šarli ebdou poslije napada 2015.

Prvi broj izdat posle napada, u Njemačkoj je prodat u 70.000 primjeraka, a nedjeljni tiraž na francuskom jeziku je sada 1.000 primjeraka. Prvi decembarski broj Šarli ebdoa na njemačkom ima veliki tiraž, od 200.000 primeraka.

U Francuskoj se 60.000 primjeraka nedjeljno proda na kioscima, a još 50.000 u pretplati.

Zbog karikiranja poslanika Muhameda u Šarli ebdou, dva brata, islamski ekstremisti, 7. januara 2015. godine su upali u parisku redakciju i automatskim oružjem i ručnim bombama ubili osmoro članova redakcije i još četvoro drugih ljudi.