Karcionom dojke kao epidemija, za mamografiju nema čekanja

17:36, 09.09.2017.
Thumbnail

Broj oboljelih od karcinoma dojke u RS rapidno raste do te mjere da, kažu ljekari, poprima razmjere epidemije, ali zbog boljih terapija i mogućnosti redovnog mamografskog pregleda u gotovo svim zdravstvenim ustanovama, šanse za izlječenje sve su veće.

Na prste jedne ruke mogu se nabrojati domovi zdravlja koji nemaju mamograf, a čekanja na pregled gotovo da i nema. Osim toga, u RS ima i nekoliko pokretnih mamografa koje medicinari zarad preventivnih pregleda odnose u sela. Da mamograf imaju sve zdravstvene ustanove, potvrdio je i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić, dodajući da se pregledi uspijevaju organizovati na kvalitetan način.

"Pregled mamografom treba da bude obavezan za ženu i veoma je značajan ", rekao je Bogdanić.

Internista onkolog u bijeljinskoj bolnici "Sveti vračevi" Biljana Marjanović istakla je da se na mamografski pregled u ovom dijelu Srpske čeka svega nekoliko dana. Osim toga, kaže da se na području Semberije svako malo, zahvaljujući pokretnom mamografu, organizuje posjeta selima, gdje je odziv žena na pregled veliki.

"Radiolozi na kraju pregleda pogledaju snimke i bilo koju sumnjivu mamografiju upute onkološkom hirurgu ili meni kao onkologu. Tako da lista čekanja za mamogafski pregled kod nas faktički ne postoji", kazala je Marjanovićeva.

Na području istočnog dijela Srpske mamograf nemaju baš svi domovi zdravlja, ali uprkos tome na pregled, koji uglavnom obavljaju u bolnici u Istočnom Sarajevu, stanovnici ne čekaju nešto duže nego u ostalim dijelovima RS. Prema riječima direktora bolnice u Istočnom Sarajevu Gorana Todorovića, pacijenti na pregled budu pozvani u roku od sedam do deset dana, zavisno od toga kada dolazi ljekar koji očitava nalaze.

"Oblast ženskog zdravlja kod nas je jako dobro organizovana ", kazao je Todorović.

Bez mamografa nisu ni dobojska, prijedorska i banjalučka regija, a što se tiče pregleda, stanovnici plaćaju samo participaciju koja ne prelazi deset KM, a koje su porodice poginulih boraca, RVI i druge slične kategorije oslobođene.

Da je mamografski pregled dostupan pacijentkinjama, potvrdila je i predsjednica bijeljinskog Udruženja žena oboljelih od raka dojke "Gea" Gordana Stupar. Ona je istakla da na ovoj teritoriji postoje dva mamografa, koja pokrivaju područje od Zvornika do Brčkog.

"Primijetila sam da u posljednje vrijeme od raka dojke često obolijevaju i muškarci, a, nažalost, sve je više i mladih djevojka. Ovo je samo jedan od znakova da smo otrovani sa svih strana ", kazala je Stupar.

Prema riječima predsjednice Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra" Azre Ikalović, mamograf, što se tiče banjalučke regije, nema samo Dom zdravlja u Kotor Varošu, što, kako kaže, ne znači da tamošnji stanovnici nemaju mogućnost redovnog mamografskog pregleda.

Skrining

U RS, nažalost, ne postoji skrining mamografija, kao što je to slučaj u zemljama Evropske unije, koja podrazumijeva redovan pregled naizgled zdravih žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, kojom se mogu otkriti rane promjene u tkivu dojke, kada je moguće efikasno liječenje. Prema riječima ljekara, postoji volja i želja za skrining mamografijom, koja će obavezati žene starije od 45 godina da odlaze na redovan pregled.

(Glas Srpske)