Kakve su šanse Govedarice u predsjedničkoj trci?

20:16, 22.10.2017.
Thumbnail

Reakcija na izjavu lidera SDS-a da bi da povede revoluciju protiv Milorada Dodika i kandiduje se za predsjednika Republike ni danas ne manjka.

Pa ni od onih koji su se, kako tvrde, upravo zbog njega i politike koju stranka provodi u posljednje vrijeme, odlučili da je napuste. Posljednji u nizu je Nedeljko Barać, jedan od osnivača SDS-a u Gradiškoj. Kaže da nakon 27 godina lojalnosti, više nije mogao da gleda kako se rukovodstvo odnosi prema onima koji su stvarali stranku.

"Mi smo stranku ostavili kako treba, ali od hiljade članova sad se svelo na minijaturnu stranku. Ja joj želim da bude najjača stranka, međutim, treba raditi da stranka bude najjača. Treba poštivati ličnosti da stranka bude najjača", rekao je Nedeljko Barać, osnivač OO SDS Gradiška.

Na sve to, Barać ima i komentar na izjavu Vukote Govedarice da bi se kandidovao za predsjedničku funkciju, pa kaže - čovjek prvo treba naučiti da puže pa tek onda da hoda. Analitačari kažu da bi podrška ostalih opozicionih partija SDS-ovom kandidatu  dobro došla.

"SDS sam nema ni približno kapacitete da tu trku iznese do kraja. To je nešto drugo nego situacija 2014, i bez jasne koordinacije Saveza za promjene taj projekat je unaprijed osuđen na propast", rekao je Aleksandar Savanović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Da ne bi sami sebe osudili na propast, nije vrijeme za revolucije već dogovore i demokratiju poručuje, komentrišući aktuelnu političku situaciju, prvi borac Srpske. Milomir Savčić smatra da se ne smije gubiti vrijeme i da treba, pod hitno, naći zajednički jezik.

"Ne možemo biti i nesmijemo biti isključivi po bilo kom pitanju. Ni vlast ni opozicija ne smiju biti isključivi. Ne može postojati ni jedno pitanje koje ne možemo da razmotrimo sa svih strana i da donesemo odluku iza koje ćemo svi stati", kaže Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Sudeći prema izjavama koje stižu iz zavađenih tabora, teško da će se, uskoro, do jedinstva. Ili barem do dogovora koji bi, ako ništa drugo, malo smirio strasti.