Kako je Banjalučanin Ibro uhapšen kao terorista?

20:21, 06.12.2017.
Thumbnail

Ibro Muratović iz Banjaluke, uhapšen je u subotu na granici u Sloveniji, jer je kod njega pronađena torba sa oružjem.

Vozio se autobusom sa danskim tablicama, a Ibrin brat kaže da je krenuo iz Banjaluke u Švedsku da tamo radi. Na Veselom brijegu ispred Ibrine kuće okupili su se njegovi najbliži, kažu, neko je Ibri "napakovao", a da nije ništa znao.

"On je nepismen, ali nije tolikа budala i naivan da bi mogao prenijeti nešto tako, neko oružje ili tako nešto na granicu" kaže Meho Muratović, Ibrin brat.

"To mogu komšije da potvrde, da se nikad ništa nije čulo za Ibru. Da je Ibro pošten čovjek da ne bi nikad ništa tako uradio. Mi smo svi zatečeni u kući", priča Amira Muratović, Ibrina snaha.

U torbi koju je Ibro nosio bilo je 40 ručnih bombi, sedam pištolja, tri automatske puške i oko 200 metaka, što je za ATV potvrdila slovenačka granična policija. U medijima su se pojavile spekulacije da je Ibri na autobuskoj stanici u Banjaluci, torbu s oružjem dalo nepoznato lice. Navodno je tvrdilo da je u torbi hrana koju očekuju u Švedskoj.

"I on je trebao znati šta nosi, kako nosi. Ja to razumijem, ja njega ne pravdam ni malo, al znam da tuđu iglu nije nikad uzeo", priča Ibrin zet.

Iz SIPE kratko poručuju da provjeravaju slučaj. Zvaničan izvještaj čekaju i u MUP-u Srpske.

"Mi imamo dobru saradnju sa slovenačkom policijom, ali s obzirom da je to slučaj koji se i dalje istražuje, ja inače nemam potrebu, i neću da komentarišem istrage koje su u toku da ne bi ugrozili još neke druge stvari koje su vezane za tu istragu", izjavio je Dragan Lukač, ministar policija RS.

Ibrina braća kažu da jedino on zna ko mu je dao torbu. Pred kamerama nisu htjeli govoriti na koga sumnjaju, jer su kažu u strahu da bi ih neko mogao napasti.