Kako da zamrznete maline i kupine?

07:27, 29.07.2014.
Thumbnail

Uživajte u sočnom ukusu i poslasticama s malinama i kupinama i kada prođe sezona.
Sočne crvene maline i slasne kupine obogaćuju poslastice, a njihov blago kiselkast ukus daje slatkišima posebnu draž. U ovom osvježavajućem ukusu možete uživati i kada prođe sezona malina i kupina, pa je zato potrebno da ih pripremite za zamrzavanje na najbolji mogući način.

Izaberite maline i kupine koje su dobro sazrele, a izbjegavajte plodove koji su oštećeni ili previše meki. Prije zamrzavanja najprije odstranite sve voćkice koje su drugačije boje, nezrele ili su počele da se buđaju.

Voće operite hladnom vodom u rupičastoj posudi i dobro ocijedite i osušite. Maline ili kupine stavite na pleh i to u jednom nivou. Stavite u zamrzivač na jedan dan da se zamrznu. Voće zatim izvadite iz zamrzivača i prebacite u kese za zamrzavanje ili u posude. Na ovaj način ćete dobiti zamrznute posebne voćkice. Kada voće srtavite u kese, vodite računa da iz ambalaže izbacite što više vazduha. Ovako zamrznute voćke možete upotrebiti u roku od šest mjeseci.

Zamrzavanje sa šećerom

Voće zamrznuto sa šećerom ima duži rok trajanja, a maline i kupine duže zadržavaju svoju boju. Na kilogram voća ide otprilike 150 grama šećera. Dobro promiješajte voće i šećer, vodeći računa da ne izgnječite voćke. Stavite sve u kesu, zalijepite naljepnicu sa opisom sadržaja kese i datumom pakovanja. Zamrznite ušećereno voće i iskoristite u roku od 9 do 12 mjeseci.